петък, 18 май 2018 г.

Заместник социалният министър Султанка Петрова се срещна с членове на ВМРО от Шуменско

Снимка: ВМРО-Шумен
Заместник-министърът на труда и социалната политика и председател на Националната  женска  организация на ВМРО д-р Султанка Петрова се срещна с част от структурите на партията в Шумен и региона.

През 2018 г. Министерство на труда и социалната политика поставя акцент върху отговорността към възрастните хора в социалната сфера, тъй като България е една от най-бързо застаряващите страни не само в Европейския съюз, но и в света,  заяви заместник-министърът.

През 2018 г. започва процесът по деинституционализация на възрастните хора. Ще бъдат отделени 68 млн. лева за мерки, които ще осигурят гледането на възрастни хора в домашни условия – за лични асистенти, домашни помощници и социални асистенти, допълни тя.

Акцент в демографската политика на Обединени патриоти е повишаването на доходите, политиките за насърчаване на отговорната и разумна раждаемост, политики свързани с подобряване на образователния ценз, както и преодоляване на демографския дисбаланс, каза още Султанка Петрова.

С оглед на това и в качеството си на заместник-министър тя очерта някои от стъпките, които са направени в рамките на една година от началото на управлението. Сред тях е повишаването на пенсиите, създаването на програми за квалификация и преквалификация на трайно безработни, връщането на над 20 хиляди деца в образователната система, обвързването на социалните помощи с тяхното присъствие в учебните заведения, както и надлежната проверка на това дали трайно безработните полагат труд в полза на населеното място и общината и др.

С оглед спецификите на отделните региони демографските политики трябва да бъдат съобразени спрямо отделните нужди, етнопсихологията на населението, репродуктивните и миграционни нагласи, демографските процеси и тенденции, каза в заключение тя.

Източник: 24shumen.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар