сряда, 30 май 2018 г.

Бедността в България - проблем на цялото общество! Има ли решение?

Бедността не е проблем само на бедните, тя е проблем на всички нас, на цялото ни общество. Започнахме да се справяме с този проблем, но трябва да ускорим процеса. Бедността не е порок и е проблем не само на България, а на цяла Европа.

Това каза заместник социалният министър д-р Султанка Петрова в студиото на „Денят ON AIR”  в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR за бедността в България и политиката на правителството в бъдеще за подобряването на социалния статус на най-бедните.

Бедността в България няма цвят. Когато говорим за бедност, всички политици трябва да се обединим около общите стандарти. Трябва да направим така, че българите да живеят спокойно и да свързват двата края без проблем. Трябва да говорим за една по-солидарна Европа. Нужно е да се намали неравенството между бедни и богати, категорична е Петрова.

На 28.05.2018 г. в Благоевград се е провела акция от кампанията на Европейската анти-бедност мрежа за въвеждане на адекватен минимален доход в страните-членки на ЕС. Кампанията е част от по-голям проект, финансиран и подкрепен от ЕК – стана ясно по време на кръглата маса. В инициативата се включват 32 страни - всички страни-членки на ЕС, както и Сърбия, Македония, Норвегия и Исландия.

Трябва да се изработи една пътна карта за адекватни минимални доходи в ЕС. Нужно е да се набележат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Върху това трябва да се прави мониторинг на всяка една страна. Има хора, които работят на две места и пак не могат да свързват двата края.  Трябва да има гъвкавост и индивидуален подход към всеки един случай, а освен това трябва да има и последователност в действията на ЕС, държавната политика и местната власт, беше отбелязано в заключение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар