вторник, 10 април 2018 г.

Султанка Петрова: Важна е и демографията по региони

Няма да се отнемат средства от хората с увреждания, обяви заместник-министърът на труда и социалната политика

Важно е да се разработят регионални демографски политики, а не само национална.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” по БТВ заместник социалният министър д-р Султанка Петрова.

По думите ѝ анализът на БАН за демографската картина в България действително е притеснителен. Ние действително сме страната с най-бързо застаряващо население в света, но коефициентът на раждаемост – 1,4, е около средния за ЕС, коментира заместник-министърът.

Според нея, най-големият проблем на страната ни е фактът, че много млади хора напускат България.

Длъжници сме на децата на България. Убиваме детските съдби и мечти в мизерията. Това са нещата, за които трябва да мислим, ако искаме да имаме бъдеще. Няма значение дали са от ромски произход. Всички сме българи. Ако бяхме по-отговорни, много деца нямаше да напускат България, коментира заместник-министърът.

Всеки кмет трябва да носи своята отговорност затова каква е възрастовата структура, какви хора с увреждания живеят в региона, колко самотни възрастни има. Това ще даде добра база, на която ще развиваме демографските политики в страната. Не може безотговорно поведение от страна на някои кметове и общински съвети. Не трябва да неглижират проблемите на хората, добави Петрова.

Отличава ни от другите страни в ЕС това, че губим много млади хора. Демографските процеси са едни и същи в цяла Европа. Страната ни е вложила много средства, за да обучи младите хора и когато те трябва да излязат на пазара на труда, напускат страната, подчерта заместник-министърът.

Относно протеста на хората с увреждания, насрочен за сряда, тя каза, че няма да се намаляват средствата за тези хора. Трябва обаче да се затегне контролът и да се подпомагат хората, които действително имат нужда, уточни д-р Петрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар