петък, 20 април 2018 г.

Заместник-министър Петрова проведе среща с регионалния директор на Фонда за население на ООН за Източна Европа и Централна Азия

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се срещна с Аланна Армитаж, регионален директор на регионалния офис на Фонда за население на ООН за Източна Европа и Централна Азия. По време на срещата бяха обсъдени политиките на Министерството на труда и социалната политика, свързани с демографската ситуация в България.

Сред основните приоритети както на правителството, така и министерството е задържането на младите хора в България. Целта ни е да не губим подготвените професионално кадри, каза заместник-министър Петрова.

Застаряването на населението, ниската раждаемост и отлагането на раждането на първо дете също са сред проблемите, които засягат не само България. Чрез добро сътрудничество бихме могли да променим неблагоприятните демографски тенденции в световен мащаб. Когато проблемите са общи, трябва да намираме добрите практики и най-добрите решения, посочи още тя.


Средната възраст в България за раждане на първо дете в момента е 28 години. За сравнение преди 15 години възрастта е била 23 години. За Европа в момента средната възраст за раждане на първо дете е 30 години.


По време на срещата двете страни обсъдиха подписването на Меморандум за разбирателство и партньорство в областта на демографското развитие между МТСП и регионалния офис за Източна Европа и Централна Азия на Фонда за население на ООН. Очаква се това да се случи след месец и половина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар