четвъртък, 19 април 2018 г.

Предлага се един контролен орган да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването

Пресфото – БТА
Предлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи заместник социалният министър д-р Султанка Петрова след проведената среща днес с национално представителните организации на хората с увреждания, която се състоя  в Министерски съвет.

Срещата е по повод процеса на реформиране на системата за оценка на уврежданията и работоспособността по инициатива на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и на нея присъства и управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, съобщава БТА.

Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях, допълни Петрова. По думите ѝ, отделно при сигнал Комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи съответните проверки на място. В НОИ имат териториални дирекции и те могат по места да извършват чрез експерти контролни дейности, уточни заместник-министърът.

Предложението за промяна ще бъде допълнително обсъдено с организациите на хора с увреждания и след това ще бъде внесено в НС. Диалогът остава отворен.

В момента има девет комисии, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, НОИ, НЗОК, регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки, припомни заместник-министър Петрова.

Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол, отбеляза тя. Национално представителните организации на хората с увреждания отдавна предлагат да бъде създадена подобна единна комисия за контрол.

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаване на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност. Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че трябва да се въведат модерните методи като електронна здравна карта и електронното досие.

Основният проблем е, че системата за контрол не работи. Това е и основният проблем, който беше поставен на тази среща. Контролът трябва да се засили дори и чрез санкции на длъжностните лица, каза той.

Ако се стигне до законодателни промени, хората ще бъдат уведомени, това е ангажиментът, който поех на тази среща, каза Каракачанов и допълни, че  позициите, по които има единомислие, той ще ги отстоява в Министерски съвет.

Вижте във видеорепортажа на „България 24“ какво заявиха след срещата участниците >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар