вторник, 17 април 2018 г.

Султанка Петрова: Нашата амбиция е да създаваме работни места, за да подпомагаме уязвимите групи от българското общество

Видео >>>
Министерство на труда и социалната политика подготви проект на закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който през следващите дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Проектозаконът е  важен, тъй като за първи път дава определение за социалната икономика, а социалните предприятия са основните субекти на социалната и солидарна икономика.

Това коментира за телевизия „България 24“ заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на международна конференция на тема  „Социалната икономика - за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС“, която бе открита вчера в Резиденция „Бояна“.  

В закона е отделено специално внимание на финансиращи и подпомагащи социалното предприемачество структури.  Главната цел е не само да се създаде едно такова предприятие, но чрез помощ от държавата и от общината, то да има устойчивост, поясни заместник-министърът.

Нашата амбиция е да създаваме работни места, чрез които да подпомагаме уязвимите групи от българското общество. В България самоопределящите се като социални предприятия са 4 700, но след анализ установихме, че една трета от тези предприятия, които се самоопределят като социални, не са такива, каза още тя.

За първи път в европейската практика се въвежда класификация - клас А са малките предприятия и клас А плюс - големите. Предоставена е възможност на  малките предприятия да се кооперират и  да използват повече лостове и механизми за финансиране, обясни д-р Петрова и допълни, че се предвижда и създаване на борса, където ще се предлагат продукти, изготвени от социални предприятия.

По новия закон предприятията ще трябва да се регистрират, като регистрацията ще бъде безплатна и ще се извършва в Министерство на труда и социалната политика, посочи заместник социалният министър.

Социалната икономика е третата икономика в Европа, чрез нея са заети около 14,5 млн. души в ЕС, а 10% от предприятията в икономиката в Европа са социални предприятия. В България има изключително добра база за развитие, каза в заключение тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар