петък, 13 април 2018 г.

Д-р Петрова: Нова комисия ще проверява ТЕЛК-овите решения

Няма да бъдат ощетени хората с увреждания, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика

Хората с увреждания излязоха на Национален протест под прозорците на Министерския съвет. След това се проведе среща в Министерството на труда и социалната политика с НПО-тата им. Промените не трябва да ощетяват истинските хора с увреждания. Трябва експертизата на работоспособността и медицинската експертиза да се извършват от един контролен орган. Това каза д-р Султанка Петрова в ефира на „България ON AIR”.

За целта е нужно да има електронно досие и електронна здравна карта, електронна обща система и по-силен контрол, подчерта заместник социалният министър.

В студиото на „Денят ON AIR“ тя разкри, че се подготвя Комисия по проверяване на ТЕЛК-овите решения, която да контролира издаването им.

Радвам се, че хората с увреждания подкрепят промяната. Но не говорим за спиране на пенсии или лишаване от социални услуги. Всички общества се изправят пред този проблем и търсят начин той да бъде решен. Тук става въпрос и за достъпна среда. В Кодекса на труда е записано, че всеки трябва да наема хора с увреждания, отбеляза д-р Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR гостенката посочи, че на 16, 17 и 18 април в София в кв. „Бояна“ ще се проведе конференция на високо ниво на тема социална икономика.

Ще има и друг форум за представяне на произведени от социалните предприятия стоки. Министерството на труда е готово със закон за социалната икономика, заяви заместник социалният министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар