сряда, 11 април 2018 г.

Д-р Султанка Петрова: Интеграцията на безработните се постига с образование

Видео >>>
Над 200 000 души са включени в пазара на труда през изминалата година. Благодарение на Агенция по заетостта чрез т.нар ромски медиатори, които работят в махалите, мотивираме голяма част от ромите да се включат в пазара на труда, да се образоват, квалифицират и преквалифицират. Ако искаме да се случи т.нар. интеграция на циганите, на първо място трябва да се обърнем към образованието, а след това към квалификация и преквалификация.

Това каза д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, в предаването „Денят на живо“ в ефира на Канал 3.

През изминалата година има над 10 000 случая със спрени социални помощи в две посоки. Когато за първи път даден човек откаже да се включи в програмата, помощите се спират до 6 месеца, а при втори или трети – за две години. Има механизми, но липсата на контрол е големият проблем. Ако бъде завишен още повече, смятам че бихме имали и по-добри резултати, заяви заместник-министърът и изрази надежда, че цифрите ще растат прогресивно и през тази година.

Не бих могла да коментирам мотивите, на базата на които са направени промените в Наредбата за медицинската експертиза. Изключително важно е да вървим към диалог и взаимодействие с неправителствените организации на хора с увреждания, тъй като те знаят от какво имат нужда и точно те биха били нашия регулатор. Когато се прави реформа, трябва да има надграждане – да дадем сигурност и спокойствие на хората с увреждания, заяви д-р Петрова.

Проектът, който Министерство на труда и социалната политика разработва във връзка с експертизата на работоспособността, ще даде сигурност. ICF-системата ще даде стабилност и контрол по цялата верига. Имаме разрешение от Световната здравна организация и е започнат вторият етап – превод на системата. Нашата цел е не просто да имаме документ, а той да служи в полза на хората. Концепцията, която Министерство на труда и социалната политика внесе в Народното събрание, може да бъде променяна, поясни заместник социалният министър.

Предстои ни конференция на високо ниво, насочена към социалната икономика и социалното предприемачество, която ще се проведе на 16 и 17 април в гр. София. Социалната икономика е нова политика за България. Започва през 2012 г. с Национална концепция, която включва двугодишни планове, като последният такъв беше приет през март тази година. В МТСП беше създадена междуведомствена работна група, която разработи проект на закон за социалната и солидарна икономика, каза в заключение д-р Султанка Петрова.

Целия разговор със заместник социалния министър може да проследите във видеото >>>


Няма коментари:

Публикуване на коментар