вторник, 10 април 2018 г.

Султанка Петрова представя Закон за социалното предприемачество

От 16 до 18 април в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз София ще бъде домакин на конференция, посветена на социалното приобщаване. На форума ще бъде представен първият у нас Закон за социалното предприемачество.

Неговата цел е да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи в нашето общество. Очаква се до края на април законопроектът да бъде внесен и приет от правителството. Това каза в интервю за „Хоризонт“, в предаването „12+3“, заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Социалната и солидарна икономика е една нова политика, която има голям потенциал и от която България има голяма нужда. Министерството на труда и социалната политика пое като една голяма своя отговорност да представи проект на Закона за социалната и солидарна икономика, заяви д-р Петрова.

Всъщност в закона се уреждат отношенията, свързани със социалната и солидарна икономика, условията, организацията, реда, по който работят социалните предприятия, взаимоотношенията с държавата и общините, както и мерките за тяхното насърчаване, поясни тя.

Досега в България не е имало такъв закон. През последните 10 години работещите в предприятията на социалната и солидарна икономика в Европейския съюз от 11 милиона в началото на 2005 година нарастват на 15 милиона, което е около 7% от всички работещи в Европейския съюз, така че ние имаме един добър пример, каза още заместник-министърът. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл>>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар