понеделник, 2 април 2018 г.

Д-р Султанка Петрова: Да бъдеш родител на дете с аутизъм е предизвикателство, изискващо ежедневни прояви на героизъм

Днес в Литературен клуб „Перото” в НДК се проведе дискусия, организирана от Сдружение „Аутизъм днес“. Поводът за събитието е Световният ден за информираност за аутизма, който отбелязваме всяка година на 2-ри април, а мотото на информационната кампания тази година е „Живея във Вашия свят, но по свой начин. Да счупим бариерите на предразсъдъците!“. Сред гостите на Дискусионния форум бе и заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Днес изразяваме дълбоката си загриженост относно аутизма сред децата по света и трудностите при тяхното развитие. Аутизмът не е диагноза, а състояние. Днешният ден отдава внимание на всички специални деца, които често биват отритвани от обществото, но които ни дават възможност да открием най-състрадателната част у всеки от нас, каза заместник-министър Петрова.

По данни на Световната здравна организация едно на всеки 100 деца има аутизъм. Да бъдеш родител на дете с аутизъм е предизвикателство, изискващо ежедневни прояви на героизъм. Няма вълшебно хапче за аутизма, но ранното откриване дава по-големи шансове за адаптация към заобикалящата среда. Децата аутисти и техните родители се нуждаят от различни форми на подкрепа през целия живот, заяви д-р Петрова. 

Време е да се научим да приемаме хората такива, каквито са. Когато се обединяваме, можем да постигнем по-големи успехи, посочи в заключение тя и благодари на организаторите за всеотдайността и отдадената работа.  

Дейностите на двете организации включват обучение на специалисти и създаване на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм, което използва научно доказани методи и се придържа към световните и европейските професионални и етични стандарти за практика.

По традиция на този ден фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо като част от световната кампания Autisum Speaks - Light It Up Blue (Освети в синьо), при която знакови световни сгради грейват в този цвят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар