понеделник, 16 април 2018 г.

Султанка Петрова: 4 700 предприятия у нас се определят като социални, но 1/3 от тях не са такива

Снимка: БТА
В България самоопределящите се като социални предприятия са 4 700, но след анализ установихме, че една трета от тези предприятия, които се самоопределят като социални, не са такива, каза пред журналисти заместник социалният министър д-р Султанка Петрова.

Тя участва в международна конференция на тема  „Социалната икономика - за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС“ в Бояна, предава БТА.

На форума министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че министерството е подготвило проект на закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който скоро ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Д-р Султанка Петрова уточни, че за първи път чрез проектозакона се слага определение за социална икономика, а социалните предприятия са основните субекти на социалната и солидарната икономика.

Със закона се поставя рамка на  какви изисквания трябва да отговаря едно социално предприятие и за първи път в европейската практика се въвежда  класификация на социалните предприятия - клас А са малките социални предприятия, а големите са клас А плюс. Дава се възможност на малките да се кооперират, да ползват повече възможности и лостове за финансиране. Ще се прави и борса, на която ще се предлагат продуктите на социалните предприятия, поясни още заместник-министърът.

По новия закон предприятията ще трябва да се регистрират, като регистрацията ще бъде безплатна и ще се извършва в социалното министерство. Изискванията за регистрация няма да затрудняват хората, каза д-р Султанка Петрова.

В закона е отделено много внимание на финансиращите и подпомагащите социалните предприятия структури, на начините, по които не само се създава едно социално предприятие, а как чрез помощ от държавата, от общината се прави така, че социалното предприятие да има устойчивост, посочи заместник социалният министър.

По думите на Петрова, амбицията на правителството и на социалното министерство е да се върви към създаване на работни места за хората с увреждания, за родителите на деца с увреждания, към подпомагане на всички уязвими групи от българското общество.

Социалната икономика е третата икономика в Европа, чрез нея са заети около 14,5 млн. души в ЕС, а 10% от предприятията в икономиката в Европа са социални предприятия, каза заместник-министърът и допълни, че в България има изключително добра база за развитие на този тип икономика.

Предвижда се да се направи пълна екосистема за социалната икономика в страната, която да подпомага хората, които биха искали да се включат в нея. Ще има обучителна борса за тези, които искат да се квалифицират или преквалифицират, да получат първа професия, занаят и после да се включат в социалното предприятие.

Източник: 24 часа.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар