сряда, 4 април 2018 г.

Д-р Петрова: В средата на 21 век ще имаме над 1,5 млн. роми

Видео >>>
Преброяването през 2011 г. сочи, че определилите се за роми у нас са около 300 хиляди. Демографите казват, че към днешна дата има 700-800 хиляди. Тенденцията говори, че в средата на 21 век ще имаме над 1,5 млн. и именно тук трябва да насочим усилията си. 

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в предаването „Делници“ по телевизия Евроком.

За съжаление, част от тях не желае да работи, да се образова или да бъде част от активната общност. Трябва да бъдат включени в пазара на труда и да бъдат намалени социалните помощи. Има програми - както европейски, така и от националния бюджет, насочени към обучение, образование, квалификация и преквалификация. Съответно има механизми, чрез които могат да бъдат включени. Министерството на труда и социалната политика полага усилия. Обучават се медиатори, сред които и роми, които работят в посока мотивиране на тези хора да се включат в пазара на труда, заяви заместник социалният министър.

Тенденциите и статистическите данни сочат, че България застарява изключително бързо, което е феномен както за цяла Европа, така и за целия свят. Това, което нас ни отличава е, че губим младите хора. Най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е да задържим младите хора в страната, коментира д-р Султанка Петрова.

Ниската раждаемост за 2017 г. не е следствие на някакъв феномен. През 90-те години на миналия век в страната има ниска раждаемост и съответно днес виждаме резултата от проблемите, натрупани през годините, тъй като демографията има отложен ефект, обясни заместник-министърът.
 
Д-р Петрова даде пример с програма „Работа“, където са отпуснати допълнително 80 млн. лева. Програмата започна пилотно в Северозападна България, но тази година ще обхване 196 общини, каза още тя.

Заместник-министърът посочи добрите резултати на правителството по отношение обвързването на социалните помощи с посещение на децата на училище или на детско заведение. Между 40 и 50 хиляди са спрените социални помощи за изминалата година, защото децата не са посещавали училище. Необходимо е тези санкции да се обвържат не само с образование, но и с работа, категорична е тя.

Д-р Петрова коментира и добавките за пенсионерите за Великден, като заяви, че парите не са много, но в момента с това разполага правителството. Дори 50, 60 или 100 лева да се дадат, те ще са малко, тъй като това са нашите родители, които са се трудили и градили България и заслужават много повече.

Преди 2 седмици проведохме кръгла маса в Министерство на труда и социалната политика, насочена към възрастните хора. Голяма част от тях, макар и навършили пенсионна възраст, искат да се трудят. Възрастните хора са капитал, който трябва да използваме максимално, посочи заместник-министърът.

Тя е категорична, че е време България да има закон за социалната и солидарна икономика, тъй като той ще сложи рамките, в които би могло да функционира едно социално предприятие. Социалната и солидарна икономика е не само нова политика, а нов път, по който трябва да вървим, тъй като дава свобода и възможност на уязвимите групи да се обучават, образоват и квалифицират, заяви заместник социалният министър.  

На 16-17 април ще се проведе международна конференция на високо ниво на тема социална икономика, а негово съпътстващо събитие е Европейският форум за социални предприятия, посочи д-р Петрова и обясни, че целта на закона за социална и солидарна икономика е не просто да бъде създаден, а да бъде работещ, да има устойчивост и да подпомага социалните предприятия. 

Чуйте повече във видеото >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар