четвъртък, 15 март 2018 г.

Д-р Султанка Петрова: Социалната икономика не е само добра практика, но и кауза

Благодарение на добрата външна политика на българското правителство днес сме свидетели на исторически момент за Балканите. Ние подкрепяме страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членство в Европейския съюз.

Това каза днес заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на откриването на международна конференция „Югоизточна Европа днес. Западните Балкани по пътя към ЕС – очаквания, предизвикателства, уроци“, организирана от  Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие - координатор по проект Западни Балкани, финансиран от правителството на Германия и реализиран от Занаятчийска камара Кобленц.

България, Европа и светът  са  изправени пред множество предизвикателства, свързани с новите технологии, жизнения стандарт, доходите от труд, конкурентоспособността и др. Най-голямото предизвикателство пред България днес се явява социалната и солидарната икономика, заяви заместник-министърът.

Тя посочи още, че това е нова политика, която има голям потенциал и от която страната ни има огромна нужда. Социалните предприятия са нов бизнес модел, водещ до по-голяма гъвкавост. Те не заместват държавните и пазарни механизми, а ги допълват в посока по-висока заетост, по-добро качество на живот и гъвкаво работно време, каза д-р Петрова.

Най-сериозният икономически показател за ползата от социалната икономика са спестените публични средства за социални помощи, както и средствата, които се отделят за безработни, категорична е тя.

Социалната и солидарна икономика дава възможност да интегрираме на пазара на труда и да повишим жизнения стандарт на хора с увреждания, безработни  до 29 г., хора в предпенсионна и пенсионна възраст. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС е предвидена конференция на високо равнище за социална икономика. Това е събитие, което доказва важността на темата за България, заяви заместник социалният министър.

За мен социалната икономика не е само добра практика, но и кауза, принос на основата на българските традиции, ценности и идентичност, отбеляза в заключение д-р Султанка Петрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар