петък, 9 февруари 2018 г.

Д-р Петрова за включването на хора на пазара на труда: Става бавно, но с постоянство се получава

В парламента бе разглеждан и приет закон, свързан с Агенцията за социално подпомагане, който предвижда намаляване на административната тежест. Другият разглеждан законопроект е за замяна в текстовете на българските закони на думата „инвалид“ с „човек с увреждане“.

Тe са достойни хора и е крайно време да ги приемаме като равни, трябва да бъдат видими. Винаги съм била за достъпна среда. Ако тези хора бъдат включени в пазара на труда – разбира се тези, които имат възможност да работят, то това изключително ще ги мотивира, те ще се чувстват по-добре и ще имат по-голямо самочувствие. Това каза за „Патарински LIVE“  по Канал 3 д-р Султанка Петрова, заместник социален министър.

Възможна е интеграцията на хората с увреждания в работния процес, категорично заяви тя. В Министерство на труда и социалната политика тази година има програма, насочена към хора с увреждания, което е голям шанс за тях – да се обучат, да бъдат създадени подходящи работни места за тях и да бъдат включени на пазара на труда, обясни д-р Петрова.

Заместник-министърът даде пример с Пловдив, където има структура за социални услуги, напълно изградена от доброволци. Обучават се момичета от „Столипиново“ за шивашката промишленост. Това е много труден процес, защото говорим за млади жени – над 20 години, които нямат изградени до момента никакви трудови навици.

Нещата се случват бавно, но с труд и постоянство се получава. В Пловдив има към 50 обучени момичета до момента. Там ще започне и програма, насочена точно към хората с увреждания, като се работи заедно с бюрото по труда.  Проектът ще стартира отначало с 20 човека, разказа тя.

Тезата на д-р Петрова е, че за всички хора, които ползват социални помощи, трябва да се намери начинът да полагат труд. Тя обаче допълни, че в момента контролът е изключително занижен. Част от този проблем е, че отпусканите пари са държавни, а контролът е от страна на кметовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар