сряда, 21 февруари 2018 г.

Зам.-министър Петрова: Трябва да мотивираме неработещи, неучащи и неквалифицирани хора да се включат в пазара на труда

Ние сме най-бързо застаряващата нация. Трябва да имаме приоритетно отговорност към активния живот на възрастните хора, както и предначертани мерки, с които да им дадем сигурност - да живеят спокойно и достойно в собствената си държава. Това е и идеята на срещата с „НБУ - Трета възраст“. Важно е тези срещи да бъдат по-чести и да направим така, че възрастните хора у нас да са активни както в обществото, така и на пазара на труда, защото те са потенциал, а не бреме.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова за предаването „Патарински LIVE” по Канал 3.

Тя даде пример с Германия, където от 30 години възрастни хора, професионално подготвени кадри, се използват като консултанти на малки и средни предприятия. В тази демографска ситуация имаме няколко потенциала – това са българите, напуснали страната ни. Трябва да намираме начини те да се завръщат, каза заместник-министърът и добави, че през изминалата година са се завърнали около 40 000 души. Друг потенциал са циганите, които не работят и не учат и възрастните хора – те могат да бъдат полезни за нашето общество, категорична е тя.

Д-р Петрова уточни, че има програми в Министерство на труда и социалната политика и Агенция по заетостта, чрез които възрастните хора могат да намерят своето място в обществото.
 
Заместник-министърът заяви, че сериозен проблем, пред който е изправено българското общество е дефицитът на работна ръка. С общи усилия и желание трябва да мотивираме неработещи, неучащи и неквалифицирани хора да се включат в пазара на труда. Проблемът е натрупан през годините, тези хора са свикнали да живеят на гърба на социалната система и е време да станат част от българското общество, каза заместник социалният министър.

В заключение беше отбелязано, че на 02.03.2018 г. предстои кръгла маса под надслов „За активен и пълноценен живот на възрастните хора в България“, организирана от Министерство на труда и социалната политика. В работата на кръглата маса ще вземат участие представители на МТСП, университетски преподаватели, представители на научните среди, на работодателските организации, на синдикатите и на неправителствените организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар