сряда, 14 февруари 2018 г.

Д-р Петрова: Най-сериозният икономически показател за ползата от социална икономика са спестените публични средства

Видео>>>
Социалната икономика е сектор на националната икономика, която работи за постигане на социални цели и служи като инструмент за развитие на социални услуги, включително и на пазара на труда, развитие на местната икономика, борба с бедността и социалното изключване.

Нейното влияние е в две посоки – икономическо и социално, като най-сериозният икономически показател за ползата от социална икономика са спестените публични средства за социално подпомагане, както и средствата, които се отделят за безработни, обясни в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ+ заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

За социалната икономика в България започва да се говори през 2012 г. Тогава се прави Концепция за развитие на социалната икономика в страната. Министерство на труда и социалната политика е поело отговорността да разработи закон за социалната и солидарна икономика. В последните години има тласък в посока социална икономика, социално предприемачество и социални иновации, тъй като това е икономиката на бъдещето, категорична е д-р Петрова.

Досега е имало програми на Европейския съюз за социално предприемачество и социални иновации, но не е имало устойчивост. Основна цел на закона е чрез заложените лостове и механизми в него да се даде именно устойчивост на процеса, поясни тя.

Около 14,5 млн. граждани на Европейския съюз работят в областта на социалната и солидарна икономика, като голяма част от държавите-членки има закон за социалната икономика, заяви д-р Петрова. 

Социалните предприятия създават социално благо не чрез благотворителност, а чрез дейност, обединяваща икономически и социални цели, осигуряваща подкрепа за уязвимите групи, подчерта заместник социалният министър и посочи добрите примери в България – в гр. Пловдив, гр. Хасково, гр. Благоевград.

Д-р Султанка Петрова добави, че на 16 и 17 април ще се проведе международна конференция на високо ниво по темата, а в хода й ще бъде открита изложа, на която ще бъдат представени стоки от български социални предприятия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар