вторник, 13 февруари 2018 г.

Зам.-министър Петрова: Работи се по създаване на Закон за социалната икономика

Видео >>>
Междуведомствена работна група работи по създаване на проект за закон за социалната и солидарна икономика, който се надяваме да е готов до края на март.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова за телевизия „България 24“.

Социалната икономика и и социалното предприемачество са нови за България. Министерство на труда и социалната политика полага усилия тази политика да стане видима. През 2012 г. се поставят основите на социалната икономика в страната ни, но досега малко хора имат информация какво всъщност е тя, поясни д-р Петрова.

Създадена е междуведомствена работна група, която подготвя проект на закон за социалната и солидарна икономика, който да сложи правна рамка и да подкрепя социалното предприемачество. Досега всички социални предприятия са се самоопределяли като такива. Целта е да има възможност не само да се самоопределят, а и да получават подпомагане от държавата или общината, да бъде в помощ за тези, които искат да бъдат стабилни на пазара, каза заместник-министърът.

Проектът на закон за социалната и солидарна икономика е насочен е към уязвимите групи -  биха могли да се включат хора с увреждания, неграмотни и без образование, хора без квалификация. Законът ще бъде гъвкав, нашата цел е да бъде работещ и в полза на хората, заяви заместник социалният министър.

От 2005  до 2015 г. се положиха усилия за ромско включване, но няма добри резултати. Този закон би дал добра възможност на общините да привлекат хората, които не желаят да се интегрират и да бъдат включени в пазара на труда, посочи Султанка Петрова.

Тя даде примери на добри бизнес идеи по отношение на социалното предприемачество в гр. Пловдив и гр. Хасково и в заключение заяви, че се подготвя специална конференция на високо равнище по темата през април тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар