вторник, 6 февруари 2018 г.

Социалните предприятия са част от новата БГ политика

Днес в гр. Пловдив в социалното предприятие „Шивашка работилница“ в КСУ „Свети Георги“ се проведе среща-дискусия на тема „Кой печели от съществуването на социалните предприятия“. В дискусията взеха участие д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, представители на община Пловдив, работодатели, работници в предприятието и други заинтересовани страни.

Социалното предприятие е създадено от Фондация  „Национален алианс за работа с доброволци” /НАРД/ като част от стратегията на организацията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България.

Трета поредна година близо 40  жени с нисък социален статус от уязвими групи  са получили  шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на трудово-социални и професионални умения по шивачество. 


По време на събитието беше представен опитът на неправителствения сектор в управлението на социални предприятия и бяха обсъдени предизвикателствата и възможностите за развитие и съществуване на социалните предприятия у нас. На събитието бяха връчени свидетелства за професионална квалификация на успешно положилите изпит жени в социалното предприятие.

Социалните предприятия, социалните иновации и социалната икономика са нова политика, която от няколко години навлиза в България. Социалното министерство предприе спешни мерки тази политика да бъде видима, заяви заместник-министърът в интервю за БНР-Пловдив.

Д-р Петрова съобщи, че в момента междуведомствена работна група работи по създаването на проект за закон за социалната и солидарна икономика и той ще бъде готов да края на март. Тя уточни, че  по време на Българското председателство през април ще има специална конференция по темата с изложение на социални предприятия.

Целта е да се види отблизо точно какво се прави в социалните предприятия. Едно от най-големите предизвикателства пред България е социалната и солидарната икономика и е важно да се покажат добрите примери като този в Пловдив, допълни заместник-министър Петрова.

По думите ѝ 14,5 милиона европейски граждани са заети в социалната икономика и ако България иска да мотивира гражданите си да бъдат активни на трудовия пазар, трябва да се  върви към тази политика. Според заместник-министъра тя дава възможност на хората от уязвимите групи да се включат в пазара на труда и да бъдат активни.

Чуйте повече в звуковия файл>>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар