петък, 19 януари 2018 г.

Мерките на правителството за увеличаване на раждаемостта

През последните няколко седмици упорито се коментира темата за ниската раждаемост през 2017 г. Бяха изречени тежки думи и направени крайни констатации, които отразяват състоянието без да се прави анализ на предходни демографски периоди. Нека първо си зададем въпроса относно периодите на смяна на поколенията и да погледнем статистиката.

Нека се замислим каква е била раждаемостта преди 20-22 години? Защото точно тези, тогава деца, днес стават родители. Това каза днес  в рубриката си „Очи в очи“ в предаването „Законът и Темида“ по БНР д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Всички си спомняме Виденовата зима и събитията от тези години. Всъщност, от тогава започва рязкото намаляване на раждаемостта в страната. Още повече, че данните за раждаемостта не са окончателни. Те ще бъдат предоставени от Националния статистически институт през април 2018 г., уточни д-р Петрова.

През 2016 г. бяха изразходени значителни средства в подкрепа на семействата и децата: семейни помощи за деца – 503 млн. лева, по Закона за закрила на детето – 12,5 млн. лева, за бременност и раждане – 355 млн. лева, обезщетения за отглеждане на малко дете – 156,5 млн. лева, бяха отпуснати допълнителни средства за асистирана репродукция, каза още тя.

През 2017 г. бяха направени и законодателни промени по отношение на обезщетенията за майчинство. Даде се възможност след съгласие на майката, когато детето е навършило 6 месеца, бащата да ползва отпуск вместо нея. В Министерство на труда и социалната политика по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ също е поставен фокус върху съвместяването на професионален и личен живот. В момента се изпълнява програма „Родители в заетост“, която предоставя възможност на родителите с деца от 0 до 5 години да продължат кариерното си развитие и същевременно с това да осигурят сигурна среда за децата си, за което са осигурени 20 млн. лева. Така се изпълнява и управленската програма на правителството, където е заложено съвместяване между работа и семейство, поясни заместник-министърът.

Д-р Султанка Петрова уточни, че демографските тенденции през последните години са наистина негативни, но това не е характерно само за България, а и за Европа и по света. Изключително важно е да постигнем политически консенсус и съгласие за изпълнение на мерките, набелязани в управленската програма на правителството, облекчаващи негативните демографски процеси, заяви тя.

Има много причини да бъдем недоволни и неудовлетворени в политически план. Може би дълго чакахме, вярвахме и очаквахме промяната. Убедена съм, че ако искаме да променим България към по-добро, трябва да започнем от самите себе си и от начина ни на мислене, категорична е д-р Петрова.

Чуйте какво още каза заместник-министърът в звуковия файл>>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар