петък, 8 декември 2017 г.

Сътрудничеството с държави от Югоизточна Европа и Западните Балкани е успех за българската дипломация

Едно от най-големите постижения на българската дипломация през последните двадесет години е процесът на сътрудничество на Югоизточна Европа и Западните Балкани. ЕС има желание да се установи сигурност, стабилност и просперитет в Западните Балкани. Това се доказа на срещата, която беше проведена вчера в София, по инициатива на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов. Този форум постави начало на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани.

Това каза днес в авторската си рубрика „Очи в очи с д-р Петрова“ в предаването „Законът и Темида“ по БНР д-р Султанка Петрова – заместник социален министър.

На конференция в НДК по покана на българския премиер бяха косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

Във форума взе участие и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани бяха възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Едно от най-големите постижения на българската дипломация през последните 20 години е процесът за сътрудничество в ЮИЕ. Форумът се определя като стъпка за добър диалог между страните в региона.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е форум за политически диалог, като началото му се полага на Софийската среща на министрите на външните работи на страните на 6-7 юни 1996 г., когато е решено да се развива сътрудничество между страните-участнички в четири области: укрепване на сигурността, стабилността и добросъседството; икономическо развитие, социални, културни и здравни въпроси; правосъдие и борба с трафик на хора и други, посочи д-р Петрова.

Ключов приоритет на българското председателство ще бъде политиката по разширяване на ЕС, усилия за добро регионално сътрудничество и развитие на добри взаимоотношения. ЕС има желание да се установят сигурност, стабилност и просперитет на Балканите.

По време на българското председателство е предвидена среща на високо равнище (неформална), посветена на Западните Балкани, която ще се проведе на 18 май 2018 г. в София. Това е доказателство за усилията на правителството за добросъседство, стабилност, разбирателство и сигурност в региона.

Чуйте какво каза заместник-министърът в звуковия файл >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар