сряда, 27 декември 2017 г.

Младите хора трябва да останат в България

Анализите показват слабо подобряване на демографските показатели – намаляване на детската смъртност, намаляване на общата смъртност, задържане на коефициента на плодовитост. Това каза д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика,  в авторската си рубрика „Очи в очи с д-р Петрова“ в предаването „Законът и Темида“ по БНР. 

Според д-р Петрова най-големият демографски проблем на България е застаряването на населението – има над един милион и половина българи, които са на възраст над 65 години. Тези тенденции са характерни в световен мащаб, но това, което ни отличава е, че другите европейски страни не допускат миграция на млади хора, а при нас тя е осезаема в последните двадесет години.

Затова първа задача в следващите години е задържането на младите хора в България. Време е да осъзнаем, казва д-р Петрова, че най-голямото богатство е запазването на човешкия капитал. Освен в други посоки, свързани с демографията, правителството работи усилено и за задържането на младите хора в България. Предприети са редица мерки от българското правителство, свързани с икономиката, социалната политика, образованието.

Чуйте какво още каза заместник-министърът в звуковия файл >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар