петък, 15 декември 2017 г.

Д-р Петрова: МТСП подготвя закон за социалната икономика

Надявам се по време на председателството на Съвета на ЕС в България вече да има Закон за социалната икономика. В Министерството на труда и социалната политика има междуведомствена работна група, чиято цел е да изработи този закон, да даде повече информираност не само на национално, а и на местно ниво.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в предаването „Патарински LIVE“ по Канал 3.

На 14 декември се проведе церемония по връчване на Годишните награди за социални иновации - 2017 г. Събитието се организира от Министерство на труда и социалната политика за трета поредна година. Основната цел на форума е да бъдат насърчени социалните иновации в подкрепа на социалната икономика и социалното предприемачество и да се повишат видимостта и ролята на социалните предприятия.

Чрез социалната икономика и социалното предприемачество могат да се решават проблеми, свързани с местния бизнес, да се създават социални услуги и нови работни места, заяви заместник-министърът.

С приемането на такъв закон ще дадем мощен тласък на социалната икономика в България. В по-голямата част от ЕС социалната икономика заема между 5 и 10% от националната икономика на страните. Тя не я замества, а я допълва. Трябва да използваме всички ресурси и не само да създаваме социални предприятия, а те да имат устойчивост във времето, обясни д-р Петрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар