четвъртък, 14 декември 2017 г.

Султанка Петрова: Недопустимо е да има професия безработен

Интеграцията на циганите - с образование и заетост

Не можем повече да си затваряме очите. Недопустимо е да има професия безработен. Всички български граждани сме равни.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Социалното министерство предприема мерки за безработните, които живеят на помощи. Предложението е, ако човек два пъти откаже предложена му работа, да му спират помощите за два месеца.

Има хора на 30-40 години, които не са имали работа. За бизнеса е важно да има повече хора - обучени, квалифицирани и част от пазара на труда, каза тя. 

Това не е новост, че ще се спират парите на безработните. Политиката ни е да има обвързване на социалните помощи със заетост. Правителството отдавна работи в тази посока, допълни заместник-министърът.

По думите ѝ става дума за здрави хора, които не са записани в бюрата по труда, демотивирани и трайно безработни. Има хора, които са свикнали да живеят на социални помощи. Но ние искаме те да са част от българското общество, обясни Петрова.

Заместник-министърът посочи още, че ако искаме интеграция на циганите, то първо това става с образование и след това със заетост.

Само за 6 месеца 743 000 души са наети на работа. Третата стъпка е разбиване на гетата. Ако вървим в правилната посока само след една година ситуацията ще е много различна, убедена е Султанка Петрова. 

По думите ѝ от бизнеса са получили сигнали, че имат нужда от работна ръка, независимо каква е тя. 

По отношение на новия сектор в икономиката социална икономика, заместник социалният министър уточни, че темата е приоритетна за управляващите. Чрез социалната икономика и социалното предприемачество бихме могли да създаваме социални предприятия, заетост, работни места. Инвестира се в екология и социални идеи, обясни тя.
Ведомството работи и по закон за социалната икономика.

Според Петрова в ТЕЛК има нужда от промяна и трябва да се намери най-доброто решение. Концепцията е внесена в НС и чакаме решение, каза още тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар