неделя, 31 декември 2017 г.

2017 година е успешна година – намаляване на безработицата, увеличаване на доходите и повече работни места

За първи път от 20 години българите са оптимистично настроени

Основните резултати, постигнати от Министерство на труда и социалната политика, са в изпълнение на приоритетите на правителството в областта на заетостта, социалната и демографската политика. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в авторската си рубрика „Очи в очи с д-р Петрова“ в предаването „Законът и Темида“ по БНР.

Беше представена концепция за цялостно уреждане на фазата на изплащане на пенсии от втория стълб. Не трябва да забравяме и направените промени в Кодекса на труда, които гарантират равни права на хората, които осиновяват деца до 5-годишна възраст, каза д-р Петрова.

Един от приоритетите на правителството е увеличаване на доходите на българските граждани. В това отношение от 1 януари 2018 г. минималната работна заплата за страната нараства с 10,9% - от 460 лв. става 510 лв., заяви тя.

Министерство на труда и социалната политика стартира процедура за ратификация на Конвенция № 131 на МОТ за определяне на минималната заплата. Ратификацията на Конвенцията беше обсъдена с националните организации на работодателите и синдикатите и одобрена от тях по време на заседание на НСТС. Според Конвенцията при определянето на минималната заплата ще се отчитат важни социално-икономически критерии като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства, обясни заместник-министърът.

Д-р Петрова уточни, че от 1 юли 2018 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2017 г., ще се увеличат с 3,8 %. От същата дата минималната пенсия ще се повиши до 207,60 лв., а социалната пенсия за старост ще стане 125,58 лв. Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2018 г. се предвижда да стигне 362,97 лв., което е с близо 20 лв. или с 5,5% повече в сравнение с 2017 г.

Заместник-министърът обясни още, че в резултат на икономическото съживяване и активната политика на правителството на пазара на труда е налице трайна тенденция за увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата. Около 208 000 безработни са започнали работа през първите десет месеца на 2017 година. 88% от тях са били наети на несубсидирани работни места.

Средномесечното равнище на регистрирана безработица за периода януари – октомври 2017 г. е 7.3 %. Подобна стойност за същия период е отчетена за последно през същия период през 2009 година. Положителната тенденция за намаляване на безработицата продължава и през третото тримесечие на 2017 г., когато нивото й по данни на НСИ се понижава до 5,8%. Това е най-ниската й стойност от 2008 година, обобщи д-р Султанка Петрова.

Чуйте повече в звуковия файл>>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар