понеделник, 27 ноември 2017 г.

Д-р Петрова: Ако проблемите се решаваха своевременно, нямаше да сме в тежка демографска ситуация

През годините на преход нямаше активна политика за демографските проблеми. Ако тези проблеми се решаваха през времето поетапно, сега нямаше да имаме тази изключително тежка демографска ситуация. Мерките, които до момента сме предприели, са в правилната посока. Най-важен е въпросът как да задържим младите хора в страната, каза в предаването „Дискусионно студио“ по ТВ СКАТ заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Демографската политика трябва да обединява всички политически сили в страната. Освен задържане на младите хора в България и тяхното успешно реализиране, трябва да поставим акцент и върху образованието. Правителството взима навременни мерки – дава възможност на младите хора да се образоват. Има достъп до образование и осигурени средства, постепенно се увеличават заплатите на учителите, заяви д-р Петрова.

В Министерството на труда и социалната политика бяха проведени няколко срещи-дискусии с представители на неправителствени организации във връзка със социалната икономика. В проведените разговори се стигна до проблема с липсата на образована и квалифицирана работна ръка. Самите работодатели предлагат да поемат отговорността за обучение на кадри, които да се включат в пазара на труда, разказа тя.

От 2018 г. ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници. Минималната работна заплата ще стане 510 лева. Освен това, предложихме да бъде подписано споразумение между работодатели и синдикати във връзка с механизма, по който трябва да се определя минималната работна заплата. Подготвяме ратифициране на Конвенция 131 на МОТ, заяви заместник-министърът. 

Проведохме регионални срещи в няколко града из страната. Съществуват различия във възрастовата структура, образованието, работната ръка, туризма, икономиката, транспорта в съответния регион. Бихме искали да насочим общините да се ориентират към европейски програми, които биха могли да помогнат на съответните области. Важна е комуникацията, хората имат нужда от помощ и подкрепа. Ще излезем с предложение да се сформират мобилни групи, които да подпомагат регионите, които имат нужда от по-голяма активност, обясни Султанка Петрова.

В Европейския съюз социалната икономика допълва общата икономика. В България дори няма Закон за социална икономика. Изостанали сме в тази насока, но подготвяме законопроект. Надявам се, през следващата година по време на Българското председателство на Съвета на ЕС да предложим този законопроект в Народното събрание и той да бъде гласуван. Една от най-важните теми по време на председателството ни ще бъде темата за социалната икономика и социалното предприемачество. Предвидена е конференция на тази тема, каза д-р Петрова. 

Предстои да се отпуснат  80 млн. лева за безработни и хора, които са трайно безработни, такива които не учат и/или не работят, за включване в пазара на труда. Държавата полага изключителни усилия тези хора да бъдат мотивирани, категорична е тя.

Заместник-министърът информира, че в Управленската програма е заложено хора, които не работят, да не получават социални помощи. Около 700 родители са глобени, защото децата им не посещават училище. Системата започва да работи, но е важно да има контрол. Стъпките, които се взеха в системата на образованието, са на прав път, допълни д-р Петрова.

Демографията е процес с отложен ефект, който може да се оцени след време. Предполага се, че през 2050 г. на 100 души, които ще излизат в пенсия, ще влизат около 60 работещи. Полагаме усилия тази тенденция да се преобърне, каза още тя.

На територията на област Ямбол даваме старт на инициативата за въвеждане на т.нар. „Исландски модел“ в гр. Стралджа. Когато децата са ангажирани и правят това, което обичат, агресията в училище ще намалее. Трябва да мотивираме децата да остават в училище именно с такива добри модели. Отпускат се средства за подобряване на училищната инфраструктура. Надявам се през следващата година повече училища да се включат в тази инициатива, обясни д-р Петрова.
За следващата година се отпускат 63 млн. лева за лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници от държавния бюджет. Досега тези средства бяха отпускани по европейски програми, допълни още тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар