вторник, 28 ноември 2017 г.

Важно е медиатори и консултанти да влязат в гетата

Интервю на  NEWS.BG със заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова

- Госпожо Петрова, по традиция и тази година кабинетът дава коледни добавки на пенсионерите. Доволна ли сте, че и през 2017 успяхте да изпълните тази традиция?

- Мисля, че възрастните хора наистина заслужават да получат тези добавки, защото през годините те бяха пренебрегвани. Макар и не до край изпълнило нашите обещания, смятам, че тези 40 лева, които ще получат като коледна добавка е една добра новина.

Правителството се справя засега много добре, защото всеки лев, който се спестява, се насочва точно към хората, които имат нужда и подкрепа, към нашите родители, които са ни отгледали и възпитали. Те наистина имат нужда от уважение, толерантност и от това да живеят достойно в България. За мен тази мярка е добра. Надявам се и трябва да намерим средства за всички уязвими групи и най-вече за майките, които отглеждат деца с увреждания над 18 годишна възраст. Натам са насочени усилията на МТСП и много се надявам през 2018 година наистина да удовлетворим техните желания.

- Какво предвиждате в тази посока?

- Засега чрез бюджета за 2018 са предвидени 60 милиона лева, които ще бъдат за подпомагане точно на тази група за помощ в домашна среда, за лични асистенти, за домашни помощници. Смятам, че това е много важно, защото по този начин родителите, които отглеждат своите деца над 18 години, самите ще могат да станат лични асистенти или да наемат човек, на когото да имат доверие и който да може да се грижи за техните пораснали деца. Наистина средствата, които се отделят, са малко, но ние ще продължим да работим да се увеличат средствата за подпомагане на децата с увреждания над 18 години.

Има много европейски програми, които са в помощ на МТСП. По ОП „Развитие на човешките ресурси“ има средства, които ще бъдат насочени точно към тази група. Има и национални програми, които да подпомогнат уязвимите групи. Има програма, която предвижда да се раздават пакети с хранителни продукти на тези хора два пъти в годината. Имаме програми, които ще предоставят работа на родители на деца с увреждания, които искат да се включат в пазара на труда. Имаме изключително голямата амбиция да направим така, че хората да бъдат спокойни. Най-вече търсим справедливост.

- През есента стартира т.нар. програма „детегледачка“. Имате ли някакви данни има ли интерес към програмата?

- Има изключително голям интерес към тази програма. Около 2000 майки вече са се възползвали от нея. Това е изключително важно, защото много млади майки искат да започнат работа и тази програма даде шанс на децата, които не са настанени в детско заведение, да бъдат отглеждани в домашни условия, а майката да започне работа. Важното е, че родителите имат правото да изберат човека, който да се грижи за тяхното дете. С тази програма имаме шанс да подпомогнем родителите на децата, които не са успели да се класират за детска градина. Ние трябва да имаме отговорност към нашите деца и те трябва да бъдат равни.

Много съм доволна и щастлива, че подпомагаме тези родители. Винаги съм настоявала децата, които не посещават детска градина, да получават средствата от държавата и ето че тази програма е факт. За нас е изключително важно да задържим младите хора, за нас това е приоритет и ние ще вървим в тази посока.

- Ако Ви върна на пенсиите, опозицията особено остро критикува Патриотите, чийто приоритет са доходите на пенсионерите, че в тригодишната бюджетна прогноза няма предвидени пари за ръст на пенсиите. Как ще отговорите на тези критики? Ще се борите ли за увеличаване на доходите на всички пенсионери?

Разбира се, че ще се борим. Не сме направили и крачка назад, но това са финансовите възможности в момента на държавата и ние трябва да се съобразим с това. Виждате, че се дават изключително много средства за здравеопазване, за социални политики. Ще бъдат увеличени заплатите за първи път от години на социалните работници.

Аз съм много щастлива, че тези хора наистина ще получат достойно заплащане, макар че не е толкова високо - около 10% ще бъде това увеличение. През следващата година от юли ще бъдат увеличени и пенсиите с 3,6%. Това увеличение е за всички пенсии. Мисля, че пътят, по който вървим е правилен. Дай Боже да има повече приходи в хазната и догодина да увеличим още повече пенсиите.

- Наскоро Министерство на икономиката излезе с данни за рекордно ниски нива на безработицата. Вие доволни ли сте и какво предвижда МТСП за разширяване на заетостта?

Изключително много се направи в тази посока в последните няколко месеца. От май месец до сега има няколко програми, които бяха открити точно в тази посока. Една от най-добрите програми, за които настоявахме е програма „Работа“, която беше насочена към най-бедния регион в България - Северозападния.

Като заместник-министър проведох регионално срещи с обществеността и хората споделят, че са изключително доволни от възможността, която им се дава. Наемат се хора, които за първи път започват работа, а това е много трудно. Подобни програми ни показват правилния път да мотивираме хората да работят и да дават принос към общото благо на обществото. Искам да спомена и програмата за младежката безработица, където също имаме добри резултати.

Медиатори и млади хора работят като консултанти в гетата, където имаме изключително голям проблем с хора, които не работят, не учат, демотиворани са, не се записват в Бюрата по труда. Всъщност там имаме голям напредък. Програмите са доста ефективни в тази посока.

След като успяхме да намалим безработицата на 6% за толкова кратък период - мисля, че това е стъпка в правилната посока. Когато имаме ниска безработица, ще се вдигнат и доходите на хората, ще има конкурентоспособност, ще се търсят по-добри работни места. Част от младите хора са включени в обучителни курсове, в квалификационни и преквалификационни курсове. Например в Сливен са обучени около 80 души от ромския квартал. Има доста добри неща. Полагаме много усилия, защото осъзнаваме, че колкото повече хора бъдат мотивирани и вкарани в пазара на труда, това ще бъде много добре както за здравната, така и за социалната система. Надявам се, че с общи усилия бихме могли да вървим в правилната посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар