понеделник, 27 ноември 2017 г.

Д-р Султанка Петрова даде старт на инициативата за въвеждане на т.нар. „Исландски модел“ в Стралджа

Надявам се чрез този пилотен проект да обхванем цялата страна. Добрите примери трябва да бъдат прилагани и показвани. Още през 1992 година методът е приложен в Исландия и в резултат на това за десет години агресията, употребата на алкохол и наркотици са се понижили с 50%.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в предаването „Патарински LIVE”  в ефира на Канал 3.

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Стралджа стартира инициативата за въвеждане на т.нар. „Исландски модел” на територията на област Ямбол. Идеята е да се стимулират младите хора с изкуство и спорт в извънкласни занимания, което да намали агресията в училище, а и да се превърне в иновативна практика и за други училища у нас.

Живеем в неблагоприятна среда и нашите деца попиват тези модели. През годините на преход станахме материални, забравихме българските ценности и култура, българската идентичност. Трябва да се върнем към тях, коментира заместник-министърът.

Всяко едно нещо, което виждам тук, е точно по исландския модел - работи се в група, създава се чувството за общност. Това е много е важно, защото на нас ни липсва общността - през последните години се разкъсаха връзките между семейство, роднини и близки. По този начин трябва да се върне връзката и децата да се чувстват част от общността, каза д-р Петрова.

Има финансова възможност и подкрепа и родителите няма да бъдат ангажирани със средства, поясни заместник-министърът.

Надявам се след година отново да се видим тук, да направим анализ на процеса и да го предложим да се развие на национално ниво, заяви тя.

Трябва да бъдат показвани и добрите примери. Правителството отпусна нови 18 млн. лева за училищната инфраструктура, което е добра възможност, от която трябва да се възползваме. Когато децата се задържат целодневно в училище, по-трудно би било изключването им от училищния процес, коментира д-р Петрова.

Тази инициатива е предложена и в други населени места. Въпрос на желание и на отделени средства е тя да бъде приложена.  Колкото повече училища поемат този ангажимент, толкова по-добре за България, каза в заключение тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар