вторник, 21 ноември 2017 г.

Робертс Зиле разговаря с представители на ВМРО в законодателната и изпълнителна власт

Заместник-министри и народни представители от ВМРО коментираха работата си в българската законодателна и изпълнителна власт в конкретните сфери със заместник-председателя на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент Робъртс Зиле. На среща в централата на ВМРО те обясниха за целите и конкретните политики, които Патриотите са си поставили чрез участието си във властта.

От своя страна Зиле даде примери за работата на групата на ЕКР в Европарламента, както и за политиката на родната му Латвия. Коментирано бе и предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС.

Д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, повдигна въпрос за демографския проблем не само у нас, но и в цяла Европа. Главната задача на българското правителство е да направи така, че младите българи да останат в България, а да не заминават в чужбина.

В моя ресор влиза и демографската политика и по този въпрос подготвяме редица законодателни промени. За първи път България има стратегия и провежда реална демографска политика. Направихме и голяма конференция за създаване на Транснационална демографска експертна мрежа на страните-участнички в процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, информира тя.

Д-р Петрова допълни, че Министерството на труда и социалната политика по време на европредседателството ще участва в Международна конференция на високо ниво по тема социална икономика социална предприемачество.

Робертс Зиле обясни, че в Латвия е практика да се дават пари за второ, трето дете, както и за самотни майки. Той посъветва да се възползваме от всички добри практики от западните страни, за да се направи най-добрата преценка кое ще работи в България.

Робертс Зиле е икономист. Роден е на 20 юни 1958 в Рига, Латвия. Бакалавър по Икономика от Латвийския университет (1981); между 1982 и 1986 е асистент в Латвийски институт за аграрна икономика; между 1992 и 1994 е специализирал в САЩ (Щатският университет на Айова), Канада (Университета Брандън) и Австтралия (университет Ла Тробе); през 1997 получава докторска степен по икономика от Латвийския университет за земеделие.
Започва политическата си кариера през 1990 г. като част от Латвийския граждански конгрес. През 1994 г. участва в изборите за общински съвет на Рига от листата на „За отечество и свобода“; през 1995 участва в парламентарните избори и е избран от листата на „За отечество и свобода“. Избран е и става член на комисията по Европейски въпроси и комисията за Бюджет и финанси, на която става и председател;  През 1997 става министър на финансите на Латвия, която длъжност и запазва през 1998 в рамките на следващото правителство; от 1998 до 2002 е министър за сътрудничеството на Латвия с международните финансови институции, като запазва поста си в рамките на няколко различни правителства; от 2002 до 2004 е министър на транспорта от правителството на Ейнарс Репсе; през 2006 Зиле е номиниран от партията си („За отечество и свобода“) за кандидат за поста на министър-председател.
От 2004 до сега е член на Европейския парламент. Към момента е заместник-председател на групата на Европейските консерватори и реформисти. Член е на комисията по Транспорт и туризъм - TRAN, специалната комисия по изпиране на пари, избягване на данъци и данъчни измами  - PANA, комисията по Икономически и парични въпроси - ECON. Също така участва в делегацията за  отношения с Меркосур, делегацията за отношения с Япония, както парламентарната асамблея на ЕС и страните от Латинска Америка. Основните му интереси са свързани с областите на макроикономиката, транспортния сектор, икономическите и данъчни реформи, както и енергетиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар