петък, 17 ноември 2017 г.

Зам.-министър Петрова взе участие в закриването на срещата на Транснационалната демографска експертна мрежа

Д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, взе участие в закриването на работна среща за създаване на Транснационална демографска експертна мрежа на страните-участнички в процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Събитието се проведе от 13 до 17 ноември в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи в „Кремиковци“ към Министерството на труда и социалната политика.

По време на срещата бяха обсъдени важни теми, като възможности за сътрудничество между страните, възможности за организиране и проектно финансиране на съвместни действия в отговор на демографските промени, добри практики в отделните страни, проект на правила и процедури за функциониране на Транснационалната демографска експертна мрежа, проект на Модулна обучителна програма на тема: „Управление на демографската промяна и развитие на работната сила“, проект на приоритети за съвместна работа през 2018 г. и проект на Протокол за извършената работа. 

Закриването на този форум има само условно значение, защото той за пореден път открито очерта силната зависимост на демографското ни развитие със засиления междунационален и междуинституционален диалог. Нашето сътрудничество отваря врати от възможности на експертно и политическо ниво и ние трябва с увереност да преминем през тях, защото залогът са перспективите за развитие на национално и регионално ниво и това е огромна отговорност пред нас и пред следващите поколения, каза заместник-министърът.

Д-р Султанка Петрова посочи, че в рамките на няколко дни са постигнати основните цели и отличи амбицията, с която са подходили всички участници. 

Подчертавам, че демографските тенденции вече не са тема, която може да бъде пренебрегвана, вече не са тема, която може да бъде подценена, те се превръщат в един от централните въпроси за оценка на цялостната национална политика, за оценка стабилността на социалните системи и най-важното - за способността на обществата да се приспособят и едновременно с това да се запазят в един бързо променящ се свят, каза в заключение тя и увери участниците, че инициативността на българското правителство в това отношение не само ще продължи, но ще се и засилва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар