вторник, 28 ноември 2017 г.

България трябва да провежда активна демографска политикa

В рубриката си  „Очи в очи“  в предаването „Законът и Темида“ по БНР д-р Султанка Петрова заяви, че демографските проблеми са едни от най-сериозните проблеми пред обществото ни. Допълни, че правителството е предприело краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с натрупаните през последните 28 години проблеми.

През април 2017 година  Министерският съвет е приел план за изпълнение на актуализираната национална стратегия за демографска политика, в който се поставя акцент върху подпомагането на семействата с деца. Д-р Петрова изрежда сумите, които са били отделени за тази цел, както и за обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на деца, а също така и за реинтеграция.

В следващия бюджет се предвиждат много повече средства като освен за други важни цели, ще се използват за увеличаване на заплатите на социалните работници, както и за подобряване на училищната инфраструктура.

Свидетели сме на обедняването на българския народ, намалена социална защита, смяна на жизнените приоритети, навлизане на външни модели, стандарти и образци, промяна в ценностите, заяви д-р Петрова.

Необходимо е постигане на национално съгласие по демографските проблеми като приоритет на нацията, надрастване на политическите страсти, противоречия и различия. Задължително трябва да се повиши доверието във всички институции, да има социална подкрепа за всички, посочи заместник-министърът.

България е поставена пред необходимостта да провежда активна демографска политика, чиято основна цел е забавяне темповете на намаляване на населението, повишаване на качеството на човешките ресурси, подобряване на благосъстоянието на населението, каза заместник социалният министър Султанка Петрова.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл>>>


Няма коментари:

Публикуване на коментар