четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Д-р Султанка Петрова: Бюджет 2018 е най-добрият за последните 20 години

Спад на безработицата в България до 6%, отчете заместник-министърът на труда и социалната политика

Бюджет 2018 е най-добрият за последните 20 години и той наистина е социален. Много средства са отделени за социални дейности. Ще има ръст на доходите. За пръв път социалните работници ще получат от Министерството на труда и социалната политика увеличение на своите заплати. В Агенцията за социално подпомагане пък заплатите се увеличават с 10%.  Около 550 млн. са предвидени за увеличение на заплати.

Това каза в „Денят ОН ЕР“ по телевизия България ОН ЕР заместник-министърът на МТСП д-р Султанка Петрова.

Тя цитира данни на Националния статистически институт (НСИ), че за първи път безработицата в България е намаляла до 6%. 

147 хил. и 300 души са били наети на работа от началото на 2017 г. благодарение на Агенцията по заетостта. От догодина минималната работна заплата ще скочи на 510 лв. Бюджет 2018 е доказателство за това, че правителството има воля да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена държавата, отсече д-р Петрова.

Кое правителство до момента е увеличавало пенсиите на два пъти? Сега това се случва и то в рамките на периода от май месец до сега, подчерта тя и допълни, че това е част от ангажиментите на Обединени патриоти. По думите ѝ ако Патриотите бяха получили по-голяма подкрепа на изборите и имаха по-голямо представителство в управлението, то и увеличението е щяло да бъде по-голямо. 

Правим каквото сме обещали в рамките на възможното. Няма да отстъпим и крачка назад, категорична бе Петрова. 

Заместник социалният министър каза още, че най-важно е младите хора в България да бъдат насърчавани да останат в родината, защото по думите ѝ, те са гръбнакът на обществото ни. 

Това може да се постигне само с отговорност и политика, насочена към тях. Трябва да има социално подпомагане, по-високи заплати, спокойствие, солидарност и справедливост. Агресията в обществото ни е изключително тежка, децата ни копират модели, които за съжаление започнаха да се приемат за напълно нормални, допълни още Султанка Петрова. 

В ефира на предаването тя разказа и за т.нар. Исландския модел, който успешно може да бъде приложен и у нас, като даде пример с община Стралджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар