петък, 13 октомври 2017 г.

Интеграцията на ромите - образование, равенство пред закона, участие в трудовия процес

В днешното издание на „Законът и Темида” в рубриката си „Очи в очи с д-р Петрова” Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, говори за броя на ромите в България и за тенденциите на покачване на този брой.

Допълва, че трябва да се вземат непопулярни мерки за тяхната интеграция. Казва, че ромите в гетата се изживяват като „държава в държавата”.
 
Когато заместник-министърът на труда и социалната политика разговаря с граждани, те все по-често споделят, че се чувстват дискриминирани спрямо ромите, защото дори най-бедните сред тях си плащат сметките, за разлика от гражданите от ромски произход, които се оправдават със своята бедност. В тези разговори хората настояват за равенство пред закона.

Според д-р Петрова при интеграцията на ромите трябва да бъде заложено на образованието, както и ромите да бъдат мотивирани да работят, а гетоизацията трябва да бъде прекратена. Според нея повишаването на трудовата заетост сред тази етническа група е единственият начин за преодоляване на крайната бедност.

Чуйте повече в звуковия файл>>>
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар