петък, 20 октомври 2017 г.

Д-р Султанка Петрова: Българските работодатели трябва да бъдат социално отговорни

Много фирми в Европа и света предоставят надбавки в натура за своите работници. Има такива примери вече и за фирми в България, които се отнасят с отговорност към служителите си. Най-често тези отношения са свързани с адаптиране на работниците към променящите се условия на труд, свързани с технологичните и организационни иновации, допълнителни форми на подпомагане, допълнителни форми на осигуряване, социални дейности облекчаващи бита, отглеждането на децата, създаване на сигурност и комфорт на работното място, осигуряване на безплатни карти за спорт и други.

Това каза д-р Султанка Петрова в авторската си рубрика „Очи в очи” в предаването „Законът и Темида” по БНР.

Една от основните задачи на всеки работодател е да създава здравословни и безопасни условия на труд, да интегрира колектива и да прилага диференциран подход при определяне на работната заплата и социални придобивки, да отделя средства за обучение и професионално развитие на кадрите и др. Добрите взаимоотношения между работници и работодатели определят механизмите за дългосрочно изграждане на сигурност и перспективи за постигане на общи цели, заяви д-р Петрова.

Заместник-министърът на труда и социалната политика даде примери с опита в това отношение на Норвегия и Португалия. Статистиката от Норвегия показва широкоразпространено използване на надбавките в натура в частния сектор: 73% от служителите в частния сектор работят в компании, които им предоставят електронно оборудване като лични телефони, 55% работят в компании, които им осигуряват фитнес съоръжения, физиотерапия и др., 38% разчитат на безплатно настаняване от работодателите си по време на почивки, безплатни квартири, 37% предлагат частно медицинско обслужване, 1% работят в компании, които предлагат помощ за гледане на дете.

В Португалия се предоставя почивки на работещи родители и техните деца, като разходите за това се покриват от фонд, който се контролира от синдикатите. Поемат се разходите за транспорт, 7-дневна почивка, фитнес, физиотерапия, рехабилитация.

Тези добри примери показват, че българските работодатели трябва да използват надбавки в натура, които наистина дават доверие, сигурност и спокойствие, допълни д-р Султанка Петрова.

Чуйте повече по темата в звуковия файл>>> 

Няма коментари:

Публикуване на коментар