вторник, 24 октомври 2017 г.

Д-р Султанка Петрова: Разработваме нова концепция за оценка от ТЕЛК

Видео >>>
Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването работят съвместно по разработването на нова концепция за оценка от ТЕЛК. 

Това каза заместник-министър д-р Султанка Петрова за телевизия „България 24“.

Ние ще представим нашата визия за това как и по какъв начин може да работи медицинската експертиза и експертизата на работоспособността в България. Предлагаме експертизата на работоспособността да се разработи на базата на Международната класификация на Световната здравна организация, която се нарича ICF. Чрез нея се определят човешкото функциониране, здраве и уврежданията на всеки един човек. Засега това е най-съвършената система, по която се определя експертизата на работоспособността, каза д-р Петрова.

Другият вариант, около който се обединихме и който ще бъде предложен на Националния съвет по медицинска експертиза, ще включва експертизата на работоспособността и медицинската експертиза да се осъществяват от един мултидисциплинарен екип, който ще включва експерти с различни специалности, поясни заместник-министърът.

Д-р Петрова уточни, че целта на тази концепция е медицинската експертиза и експертизата на работоспособността да се правят на едно място като това ще осигури по-лесен достъп на хората и ще премахне излишното обикаляне на кабинети. 

Промени има и в начина на подаване на документи - информацията ще може да се подава онлайн или евентуално във фронт офис, който ще обхваща както медицинската експертиза, така и експертизата на работоспособността, обясни тя.

Отделно се предвижда да има и мобилни групи, тъй като в малките населени места много от хората, заради своите тежки увреждания, нямат възможност да отидат до големия град, за да се освидетелстват.

Заместник-министър Петрова заяви, че целият процес за промените в експертизите ще бъде завършен в края на 2019 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар