вторник, 5 септември 2017 г.

Петрова: Хората да бъдат мотивирани, а държавата да им помага

Видео>>>
Неравенството в различните региони в страната и демографската политика са сред  приоритетите на правителството на г-н Борисов. Аз се ангажирах да посетя лично някои от най-тежките региони, свързани с демографската политика, социална икономика, ниската раждаемост, високата безработица.

На 29 август в гр. Видин се проведе регионален форум, в който взеха участие работодатели, синдикати, бизнесът, неправителствени организации и местната власт. Нашата идея беше да чуем хората и да предложим решения на тежката ситуация в този регион. Предстои да бъдат направени анализи след проведената среща, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова за предаването „Патарински LIVE“ по Канал 3.

Акцент в моята работа е разработването на  регионални демографски политики. Освен това, ще предложа сформирането на мобилни екипи, които да подпомагат регионите във връзка с европейските и национални програми. Хората имат желание, но нямат капацитет поради сложността за кандидатстване, обясни д-р Петрова.

Посетихме няколко общини – Бойница, Ружинци и Белоградчик.  Даваме идеи и предложения в каква насока да се движат нещата.  Когато местната власт работи с държавата, нещата биха могли да се получат по много  по-добър начин.  Хората са се научили да хленчат и недоволстват и да чакат някой да им подаде нещо, няма инициатива от тяхна страна. Би трябвало да ги  мотивираме сами да вземат живота си в ръце, а държавата да им помага, посочи тя.

Разговаряйки с местната власт, разбирам, че кметовете искат да има постоянна работа в населените места, но те трябва да мислят в тази посока. Предложихме им създаване на малки социални предприятия, обяснихме как могат да кандидатстват, защото именно тези малки предприятия биха могли да подпомогнат точно тези уязвими групи на българското общество. Останах с впечатлението, че те не бяха чували дори за тези отворени програми, по които се кандидатства. Сформирането на тези мобилни групи, които да могат директно да работят с тези хора, да дават идеи, да помагат  да се осъществи координация и комуникация между местната власт и държавните институции е изключително важно.  Хората трябва да знаят, че могат да получат съвети как да реализират своите идеи на местно ниво, посочи заместник-министърът.

За последните 27 години местната власт е забравила своите отговорности и аз  искам да ги мотивирам да мислят за своето населеното място. На въпроси като колко хора с увреждания има, колко самотни майки и родители, които отглеждат деца с увреждания, местната власт не успява да даде отговор и това е недопустимо, каза тя.

Възрастните хора  имат амбиция да работят и да се трудят, те спазват традицията. Ние не трябва да прекъсваме връзката, а да използваме техния пълния потенциал. Мисля, че бихме могли да се справим за година и половина – две. Ще настоявам специално за регионите, в които положението е кризисно, за подпомагане с европейски и национални програми. Мисля, че това ще бъде стъпка в правилната посока, обясни Султанка Петрова.

Помолена за коментар относно фалшивото социално осигуряване, д-р Петрова заяви, че е необходимо да се научим да водим социален диалог, да правим компромиси, да даваме предложения и след което да се вземат най-разумните решения.

Трябва да задържаме работната ръка в България. Дори и да има инвеститор, който да отиде във Видин, ние вече нямаме кадри, нямаме професионално подготвени млади хора, които да работят и да дават своя принос, заяви заместник-министърът.

Жалко е, че младите хора вместо да работят, намират по - лесен начин - крадат, убиват, изнасилват.  Необходими са много по-строги мерки за тези, които злоупотребяват. И законът трябва да се спазва стриктно. Всеки трябва да знае, че върховенството на закона в нашата страна ще бъде поставено на пиедестал, каза в заключение д-р Петрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар