вторник, 5 септември 2017 г.

Д-р Султанка Петрова: Мобилни екипи ще подпомагат бедните региони за разработването на национални и европейски проекти

Мобилни екипи ще бъдат насочени към бедните региони в България, за да подпомогнат разработването на национални и европейски проекти, по които да кандидатстват общините.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова, която присъства на представянето на резултатите от междинни доклади на тема "Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България", изготвени от БАН.

Заместник-министърът сподели, че при посещението й в Бойница, Ружинци и Белоградчик най-често задаваният въпрос бил справянето с безработицата. Липсата на квалифицирана работна ръка е най-често срещаният проблем.

"За мен е много важно да имаме данни за демографската картина по региони - колко деца има в съответната община, пенсионери, хора с увреждания, училища, какви производства могат да се развиват. Подходът към отделните региони трябва да е индивидуален", подчерта д-р Султанка Петрова.

Демографската политика е приоритет за правителството, но липсват експерти в тази област, заяви още заместник-министърът. Според нея откриването на специалност с такава насоченост в университетите от следващата академична година ще спомогне за подготовката на кадри.

Хора от Видин и региона са споделили с д-р Султанка Петрова, че имат възможност да изпратят млади хора със завършена бакалавърска или магистърска степен, които да се обучават за демографи. "Ние трябва да вървим в тази посока, ако искаме да имаме професионално подготвени кадри, които да разработват местни регионални политики", подчерта заместник-министърът.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар