сряда, 19 юли 2017 г.

Заместник-министър Петрова: За мен е изключително голяма отговорност и приоритет да развиваме социалната икономика в България

Социалното предприемачество изпълнява значима роля по отношение на социалното включване и повишаване на заетостта, предимно на групи в неравностойно положение, включително и на хората с увреждания. За мен е изключително голяма отговорност и приоритет да развиваме социалната икономика в България. 

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова на проведения информационен форум с международно участие на тема: „Социално предприемачество – предизвикателства и възможности за развитие в Южен централен район“ в град Хасково, организиран от Министерството на труда и социалната политика. 

Министерството на труда и социалната политика си е поставило за цел до края на 2017 г. да бъде изготвен Закон за социалната икономика. България е единствената страна в Европа, която няма такъв закон, добави заместник-министърът.

Добрите практики показват, че секторът на социалната икономика може да осигури достойни работни места, увеличава заетостта и инвестира в дейности, които задоволяват важни потребности, които държавата или пазара не са успели да удовлетворят. 

В България близо 2000 кооперации с над 5000 членове са част от социалната икономика. По последни данни броят на социалните предприятия в страната е близо 5000.

Заместник-министър Петрова посети и социално предприятие за хора с увреждания в града, където бяха представени добри практики на устойчива социална среда.В Хасково д-р Петрова положи цветя пред паметника на Васил Левски по случай 180 години от рождението на Апостола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар