четвъртък, 27 юли 2017 г.

Д-р Султанка Петрова участва в дискусия на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст"

За първи път от 27 години насам демографската политика е акцент в програмата на правителството. За съжаление през годините темата беше пренебрегвана и беше използвана само по време на избори.

Това заяви днес заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова на проведената дискусия на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст", организирана съвместно от   Българска търговско-промишлена палата, фондация "Човешките ресурси в България и евроинтеграцията" и списание "Човешки ресурси".


Дискусията се проведе под патронажа на заместник министър-председателя и председател на „Националния съвет по демографска политика” Валери Симеонов.

Кръглата маса е още едно от средствата на правителството за справяне с демографската криза в страната. По предложение на вицепремиера Валери Симеонов вече се обсъждат предложенията третото дете да се издържа изцяло от държавата, задължението българските студенти, учили с помощта на държавна субсидия, да работят в България през първите години след дипломирането си, както и различни средства за връщането на наши сънародници от чужбина.

Участие в днешната кръгла маса взеха председателят на синдиката на българските учители д-р Янка Такева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев.

Водещи на събитието бяха проф. д-р Гена Велковска и академик Ганчо Попов, който обяви, че стартират движение „Аз ще уча и работя в България“, което ще е насочено към задържане на младото, активно население в страната и привличане на българи от чужбина, както от диаспората ни в Европа, така и от етнически български земи като Македония, западните покрайнини на Сърбия, Молдова, Украйна и др.

Темата е приоритет, защото решихме, че трябва да възродим България и да възвърнем гордостта и самочувствието на всеки един български гражданин, а това може да стане по два начина. Единият е да възвърнем българските ценности, традиции и култура. Вторият е чрез разработване на регионални демографски политики с мерки и дейности за решаването на проблемите във всеки един регион на България, добави заместник-министър Петрова.

Министерството на труда и социалната политика  ще работи активно за създаване на регионални демографски политики, както и за активна комуникация с общностите на младите образовани българи зад граница, особено в Европа. Д-р Петрова сподели, че е необходимо много работа от всички - институции, изпълнителна власт, местни власти, НПО-та, за да има какво да оставим на бъдещите поколения в България.

Тя обърна внимание и на политиката на държавата за връщане в България на младежи, които са завършили образование в чужбина и са останали да живеят и работят там. Срещите, които се провеждат в различни европейски градове между български младежи с български работодатели, показват, че почти всяка година между 20 и 30 млади, професионално-подготвени хора се връщат в страната ни, каза д-р Петрова.

По време на дискусията стана ясно още, че родителите на 51% от децата в училище са без сключен брак. 12 на сто от децата пък живеят с бабите и дядовците им, докато майките и бащите им работят в чужбина.

Друг проблем, който беше очертан, е че много от завършващите средно образование у нас избират да следват в чужбина. В Европейския съюз има около 30 000 български студенти, а между 15 000 и 17 000 всяка година избират престижните Топ 100 висши учебни заведения по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар