четвъртък, 20 юли 2017 г.

Петрова: Човекът трябва да бъде в центъра на системата на здравеопазването


Заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова присъства на проведената в Народното събрание среща между заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов,  министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и парламентарната група на Обединени патриоти.

Има голям недостиг на средства в българското здравеопазване. На срещата беше поставен акцент върху това как и по какъв начин ще работи междуведомствената работна група между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването за изработването на стандарти и механизми, с които трябва да се справим с ТЕЛК решенията, обясни д-р Петрова пред камерата на „Патарински LIVE“ по Канал 3.

Обсъдени бяха и  промените, които ще бъдат направени в механизма за определяне на степента на увреждане и съответно необходимостта от законодателни промени в Закона за здравето. Вървим в такава посока и имаме намерение да формулираме тези промени, които трябва да се направят, за да изпълним обещанията към нашите избиратели за одит на ТЕЛК решенията в България, заяви заместник-министърът.

Според д-р Султанка Петрова има ТЕЛК решения, които не са коректни. Механизмът за определяне на инвалидността позволява заболявания, които не инвалидизират да влизат в списъка на тази методика. Има злоупотреби, но ние сме поели отговорност да свършим работа. Надявам се до средата на септември да започнат проверки, посочи д-р Петрова.

На въпрос дали ще има втора здравна каса и как ще бъдат преразпределяни средствата, заместник-министърът обясни, че това е залегнало в общата програма на коалиционното правителство и ще се случи на по-късен етап, а до края на годината следва да има проект.

 За 27 години са се натрупали много лоши практики във всички министерства и е трудно с лека ръка да оправим всичко, но се надявам с общи усилия и в името на България вървим към добра посока, заяви заместник-министърът.

Коментирана беше и идеята за приватизация на болниците. Според д-р Петрова темата трябва да получи широко обществено обсъждане, да се разгледат плюсовете и минусите и да се намери най-доброто решение.

Човекът трябва да бъде в центъра на системата на здравеопазването. Трябва да има  здравеопазване за всички, съществува голям дефицит от здравни грижи и услуги. Необходимо е да насочим усилията си всички хора да получават качествено здравеопазване, заяви заместник-министърът.

Ако финансираме и даваме повече средства за профилактика, а по-малко за лечение, ще имаме по-добър успех, каза в заключение д-р Петрова.

Вижте във видеото какво още каза заместник-министър Петрова>>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар