понеделник, 3 юли 2017 г.

Реформата в ТЕЛК е приоритет на правителството

Д-р Султанка Петрова се срещна с д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК – София. Те обсъдиха как да бъде направена ревизия на съмнителни ТЕЛК–ове, за да се възстанови справедливостта.

Необходими са спешни законодателни промени, а ревизията на издадените вече ТЕЛК решения може да се направи паралелно със законодателните промени. Заместник социалният министър д-р Султанка Петрова е категорична, че хората искат прозрачност, справедливост и независим контрол на ТЕЛК решенията и правните актове.

Регистърът на хората с увреждания е крайно време да стане факт. Друг проблем е, че хората от малките населени места не стигат до комисиите за освидетелстване и това незабавно трябва да се промени. В програмата на правителството е предвидено преразглеждане на инвалидните пенсии и ТЕЛК-ове, издадени преди 2010 г.

На срещата с д-р Боряна Холевич заместник - министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова посочи реформата в ТЕЛК като приоритет на правителството. Министерството на труда и социалната политика ще представи своята концепция за реформата в срок до 31 октомври.

На срещата д-р Султанка Петрова изрази позицията си, че е необходима спешна и задължителна промяна в методиката на оценката на загубената работоспособност. Необходима е съвременна методика, на която да се базира оценката на трудоспособността-категорична е д-р Петрова.

Трябва да има прозрачност в системата, за да няма злоупотреби.  Също така хората с доказана инвалидност трябва да получат по-висок процент. Трябва да се сложи край на фалшивите ТЕЛК решения на 3-4 годишни деца, например с астма и да се извадят от списъка някои заболявания. Нужна е експертиза и индивидуална оценка, която да съответства на потребностите на хората с увреждания.

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, д-р Петрова! Въпросът ми е дали в концепцията за реформа в ТЕЛК-овете са предвидени критерии за оценка на децата/лицата с редки болести.
    Блародаря Ви за усърдието и отдадеността!

    ОтговорИзтриване