четвъртък, 29 юни 2017 г.

Заместник-министър Петрова: 1/3 от ТЕЛК-овете са неточни

Видео >>>
1/3 от решенията на ТЕЛК са неточни. Системата и самата методика позволяват да има прозорчета за злоупотреби. Това коментира пред   Novini.bg    заместник-министърът на труда и социалната политика  д-р Султанка Петрова.

Тя набеляза някои основни задачи, с които новият екип в Министерството на труда и социалната политика се е заел.

„Вече има работна група, която ще очертае приоритетите. Имаше доклад на БОРКОР за състоянието на системата. Целта е хората, които са с доказана инвалидност  да получат по-висок процент и да се намали до минимум процентът на онези, които са с неистински удостоверения“, обясни д-р Петрова.

Бюрокрацията пречи

Във всички администрации има проблеми. Отиваш веднъж, искат ти пет документа, а като се върнеш, се оказва, че още нещо трябва да си извадиш. Хората не издържат на това безумие. Това коментира д-р Султанка Петрова. Пред  Novini.bg  тя потвърди още, че и в нейното ведомство вече следват заръката на премиера Бойко Борисов да намалят бюрокрацията. „Трябва да обърнем погледа и отговорността на хората, които работят в администрацията. Трябва да сме от полза и за хората, които правят малък и среден бизнес. При нас се чака 1 месец да дойдат от Министерството на земеделието и храните , 1 месец от общината, след това проверка за категоризация“, посочи тя.

Как да преборим демографската криза?Като депутат винаги съм защитавала правата на децата, възрастните и хората с увреждания. Като заместник-министър поставям акцент върху демографската политика, жизнения стандарт, доходи от труд, социалната икономика. Най-важни са мерките срещу демографската криза, отбеляза Султанка Петрова. По думите й всички стъпки ще бъдат разписани в обновената стратегия, която трябва да залегне и в новата управленска програма. Амбицията е стратегията да влезе бързо за разглеждане в Народното събрание, където да се търси консенсус. Според нея това трябва да е национален приоритет.
„Необходим е консенсус, политическите сили да си подадат ръка и да работим за България. България има нужда от възраждане“, отбеляза тя.

 Да задържим младите хора

Напускането на страната от младите хора е голям проблем, отчете д-р Петрова и коментира, че трябва да се опитаме да върнем младежите и да спрем изтичането на готови кадри.
„Да подкрепяме отговорното родителство, хората с две или три деца, онези, които искат да си закупят жилище. Необходимо е да задържим раждаемостта поне на такова ниво, каквото е сега. Младите трябва да бъдат мотивирани“, отбеляза тя.
По думите й голям проблем се оказва усещането за безнаказаност, за нечестни практики, които обезкуражават българите и ги карат да си кажат, че в чужбина няма такива неща.


 Майките винаги са приоритет

След като правителството увеличи безплатните инвитро процедури, социалното министерство наложи още една мярка в полза на хората, които имат деца -  майките, които се върнат на работа 6 месеца, след като са родили, ще получават 50% от размера на обезщетението за раждане и майчинство. Промяната е в Кодекса за социално осигуряване и влезе в сила от 1 юни.

„Това е един шанс за младите майки да тръгнат по-бързо на работа. В България, знаете, че майчинството е едно от най-дългите. В чужбина е по-дълго, но там работодателите също имат отговорност. Те полагат усилия майката да бъде в час с всички промени, които стават във фирмата, докато тя отсъства. Предлага се дистанционна работа. Идеята е майчинството да не бъде тежест, а удобство. Имала съм сигнали от младо момиче, което при постъпване в работа е трябвало да каже, че в следващите три години няма да забременява, защото ръководството инвестира в теб и не му е изгодно да те губи като кадър. Друг случай е, когато майка с 1-2 деца си търси работа, защото се очаква тя по-често да излиза по болнични. Трябва да вървим в посока, че отговорността на работодателя трябва да бъде обща с работодателят. Хубаво е, че бащите имат право на отпуск“, коментира зам.-министър Петрова.

Вижте във видеото какво още разкри заместник-министър Султанка Петрова >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар