понеделник, 29 май 2017 г.

Дамите от ВМРО с тържество за 24 май

В събота дамите от Националната женска организация на ВМРО празнуваха най-българския празник – 24 май, с рецитал на стихове на популярни български поети и авторски стихове на симпатизанти на ВМРО.

Това е празник, чиято история и традиции през годините ни кара да се гордеем, че сме българи. Възхищавам се на уменията и труда на хилядите български учители, писатели, поети, творци, журналисти, просветители, пазители на свободното слово, които са успели през годините да съхранят този празник на българския дух. Поклон пред всички онези от Вас, които през годините са учили нашите деца да четат и пишат, да заобичат книгите и родната литературата, да ценят своята история. 24 май олицетворява силата на просветата и магическата мощ на писменото слово. Това е уникално духовно богатство, каза в словото си пред присъстващите председателят на НЖО на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Тя посочи още, че българите притежаваме древна история и уникална култура, които в съвкупност са едно неповторимо предизвикателство за всеки един от нас, за младото поколение, за хората от целия свят и гражданите на европейската общност.

България се превръща в средище на славянската писменост и старобългарската книжнина чрез просветното дело на учениците Климент и Наум Охридски, епископ Константин Преславски, Черноризец Храбър, Йоан Екзарх. Така с волята на княз Борис I и цар Симеон те превръщат България в кътче, в което кипи просвещението и се превръща в Златния век на българската книжнина и култура, каза Петрова.

Имаме уникална поезия, имаме забележителни млади автори, имаме творци, които са емблема на вековната история на България, имаме свещена азбука, имаме богато културно-историческо наследство, имаме майка България, категорично заяви председателят на НЖО.

Тя каза още, че словото е могъща сила, словото е любов, словото е израз на българския дух през вековете. То е нашата вяра в градивното бъдеще на държавата ни и щастието на децата и внуците ни.

За това 24 май е най-българския празник, завърши приветствието си д-р Султанка Петрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар