петък, 21 април 2017 г.

Възрастните хора у нас са забравени от държавата

България е единствената страна в ЕС без развити интегрирани услуги. През последните години правителствата са абдикирали от грижата за възрастните хора. Недостигът на домове за стари хора е един от най-големите проблеми на социалната сфера. За прием в такава институция се чака между 2 и 3 години. 

Това сподели председателят на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова в рубриката си „Очи в очи“ в предаването „Законът и Темида“ на БНР.

Недостигът на домове е тревожен факт. Някой трябва да си отиде от този свят, за да се освободи място, а някои възрастни хора не дочакват това. Също така сме свидетели на тромава и тежка процедура по настаняването, което също забавя постъпването в заведение, каза д-р Петрова.

Тя посочи, че в домовете гарантират топла храна три пъти на ден, легло, отопление, медицински персонал, но не винаги добри условия за живот. Често домовете за стари хора се явяват спирка за самотници.

Д-р Петрова е категорична, че са необходими ефективни  и качествени грижи за възрастните хора като спешно трябва да започне процеса на деинституционализация. Трябва да се развиват интегрираните услуги – и социални, и здравни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар