събота, 4 февруари 2017 г.

Трябва да се сложи край на източването на социалната система в България

Източване на социалната система – това са безобразията, за които алармирам от две години - фиктивни ремонти на инвалидни колички например или такива поправки, които се извършват с подръчни материали и съответно некачествено. Но те са скъпо платени от всички нас - българските данъкоплатци. Липсата на прозрачност води до злоупотреби.


Това заяви в рубриката „Очи в очи с д-р Петрова“ на предаването „Законът и Темида“ по БНР председателят на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова. Тя в последните две години като депутат от Патриотичния фронт в 43-ото Народно събрание работи по теми, свързани със социалната политика и здравеопазването.

Петрова информира, че има разследванията за източване на средства от социалната система и те сочат, че тези действия са в полза на дадени лица, които се  облагодетелстват.

МТСП прикрива такива зависимости. Има обвързаност чрез финансови схеми, което прави чиновниците послушни и мълчаливи. Ако някой си позволи да сподели за подобна корупционна практика, то бива уволняван. Това и обяснява рекордните 26 % текучество на кадри в социалното ведомство, каза Султанка Петрова.

Тя е абсолютно категорична, че е крайно време е да се спре източването на социалната система, защото всичко се плаща от българския данъкоплатец. За целта е нужна нова законодателна рамка, по-строг контрол, по-голяма прозрачност.

Аз съм и за преструктуриране на системата. Не може да липсва регистър на хората с увреждания, което е абсурд – самото социално министерство не знае колко са хората с увреждания в България, нито колко от тях са деца… Не се знаят индивидуалните им нужди, обясни председателката на НЖО.

1 коментар:

  1. Ако се въведе единна система както при здравното осигуряване и всеки да проверява с код какво начисляват социалните на неговото ЕГН, може да се установят източвани ята от отделни служители по нареждане на началници ХУСУ и директори!

    ОтговорИзтриване