петък, 3 февруари 2017 г.

Петрова: Преди избори всички посочват острите проблеми, но след това забравят

Преди изборите много се говори за най-острите проблеми на обществото, но когато започне работата си съответният парламент, обещанията се забравят. Социална политика и демографска криза са все теми, които предизборно се обсъждат от всички, но когато изборите минат някак си се замитат. 

Това заяви д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО, депутат от Патриотичния фронт в 43-ото Народно събрание в интервю за радио К2.

Аз вложих много енергия и усилия в работата си като депутат. Работа не за себе си, а за хората, които са ни избрали, посочи тя и допълни, че през цялото време е поставяла непрекъснато нерешените социални въпроси.

Постарах се да поставя тези теми в работата си като депутат, още повече че работя по тях отдавна като председател на Женската организация. 

Доволна съм, че успях да задържа общественото внимание върху тези проблеми. Бих оценила работата на 43 НС като добра. Поставиха се много сериозни проблеми и се потърси тяхното решаване. Бедността и размерът на пенсиите ще бъде наш приоритет и в следващия парламент, каза Петрова.

40% живеят от българите в бедност. 30 % от семействата с две деца живеят на ръба. Затова и много хора не желаят да имат второ дете, защото не са сигурни в своето бъдеще, коментира тя.

Председателят на НЖО напомни за предложението си за генерална промяна в сферата на социалната политика. Изработила е концепция за закриване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), като по немски модел да се преструктурира в агенция, под ръководството на МС. Трябва да вземем добрите модели и да работим по тях, категорична е Петрова.

Тя разказа, че се е сблъсквала с много трудности в процеса на работа, не е намирала разбиране от Министерство на труда и социалната политика, нито от ДАЗД. Явно са свикнали да работят по този начин, но им е време да разберат, че след като ние, българските данъкоплатци, плащаме техните заплати, те трябва да се обърнат с лице към хората и да им служат, заяви Петрова.

Тя изказа задоволство от подкрепата за нейното предложение за пълна проверка на ДАЗД за процеса по деинституционализация. Като изключително недопустими Петрова определи случаите с извеждане на деца от биологичните им семейства, само защото родителите са бедни и даде пример с последния случай от Сливен с отнемането на три български деца от майка им.

Значи държавата дава пари за тези деца в приемните семейства, а не може да подпомогне самите родители. Да не говорим, че момента с отделяне на дете от биологичното му семейство е изключително труден и опасен за детската психика. Децата трябва да живеят в семейна и близка да семейната среда, категорична е тя. 

За редица случаи с неспазване на права на деца и семействата им като народен представител д-р Султанка Петрова е получавала хиляди сигнали.

Цялото интервю с Петрова може да изслушате в звуковия файл >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар