вторник, 14 февруари 2017 г.

Петрова: Настаняването на деца в приемни семейства се е превърнало в грозен бизнес

Видео >>>
Когато едно дете се изведе от биологичното му семейство и се настани в център за настаняване от семеен тип, държавата плаща между 7 и 8 хил. лв. на година. Когато се настани в приемно семейство, сумата е между 500 и 700 лв. на месец.  В много бедни райони в страната ни за съжаление това се е превърнало в професия, в грозен бизнес.

Това обясни д-р Султанка Петрова в предаването „На жълтите павета“ по ТВ АЛФА.

Петрова е председател на Националната женска организация (НЖО) на ВМРО, депутат в 43-тото Народно събрание от групата на ПФ. Та е ангажирана с темата от години.

През 2010 година в България започва процесът по деинституционализация. Държавата си поставя цел да изведе децата от домовете за деца, лишени от родителски грижи, и да ги настани в по-подходящи условия – в т.нар. центрове за настаняване от семеен тип. Досега за съжаление нито веднъж Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) не са направили мониторинг на този процес, обясни Петрова. 

През тези 2 г. и 3 месеца като народен представител в 43-тото Народно събрание моя най-важна задача беше грижата и правата на децата. Получих изключително много сигнали от родители за нарушени права на децата им, разказа тя. 

Според нея в случай на развод в семейството правата на един от двамата родители са нарушават почти винаги. В повечето случаи социалните работници пишат социални доклади, които не отговарят на действителността. Имам сигнали за некоректно отношение от страна на социалните работници към един от двамата родители. Служителите се повлияват от това каква е професията на родителя, каква заплата получава, какво е общественото му положение, какви връзки и познати има. По този начин се оформят и се представят социалните доклади. А това са документи, които съдът разглежда при развода на родителите. Оказват и изключително голямо влияние върху психиката и развитието на децата, разкри председателят на НЖО.

В парламента през 2015 г. д-р Султанка Петрова бе организатор на кръгла маса на тема „Правата на децата - отговорност или бизнес“. Едно от предложенията, с които излезе форумът, е нуждата да се направи не реформа в структурите по закрила на децата, а трансформиране на цялата структура.

Тя разказа за един от случаите, с който се е занимавала – със  семейство от Плачковци с три деца, при който се е стигнало до щастлива развръзка. Децата са били отнети от биологичното си българско семейство поради това, че семейството е бедно. 

Ако това е принципът и опирайки се на статистиката - в България 40 % са бедни, то тогава всичките тези деца трябва да бъдат изведени от биологичните си семейства, възмути се тя.

Децата от Плачковци са били отнети, защото не била измазана къщата им. А семейството е теглило кредит, за да си купи жилището, за да осигури за децата си по-добър живот. 

Най-малкото от децата беше бебенце на 6 месеца, когато бяха изведени. След като разгласихме случая – писах до социалния министър, до главния прокурор, получихме и подкрепа от много неправителствени организации, върнаха двете деца. Това се случи по време на Коледа. Чак една година по-късно върнаха третото дете, разказа Петрова. 

Тя сподели, че децата са обгрижвани от своите родители, а единствената причина да бъдат отнети от семейството е, че са бедни. Бащата работи, майката е вкъщи и гледа децата. В определен период от време им е било много трудно финансово, поискали са помощ. Това става и причината социалните да напишат социален доклад, че децата трябва да се изведат от семейството, защото са в риск, обясни още тя.

Петрова изрази недоумение как може социалната служба, вместо да помогне на семейството в труден момент, решава да изведе децата и да ги настани в центрове.

Затова и бе поискано от Обединени патриоти Сметната палата да извърши одит на процеса по деинституционализация, каквото решение бе взето от Народното събрание.

Единствено на България Европейската комисия е отпуснала 200 млн. лв. за този процес. Затова и трябва строг контрол, категорична е Султанка Петрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар