неделя, 12 февруари 2017 г.

Д-р Султанка Петрова: Социалната система има нужда от преструктуриране, а не от реформа

Социалната система в България има нужда от преструктуриране, а не само от реформа, защото тя е неефективна. Тя е една пробита система, не оправдава доверието на обществото. Къде е Държавната агенция за закрила на детето и каква политика прилага тя? Не трябва да се злоупотребява с доверието и живота на хората. 

Това каза в рубриката „Очи в очи с д-р Петрова” в юридическото предаване „Законът и Темида”  на БНР д-р Султанка Петрова, народен представител в 43-ото Народно събрание, председател на Националната женска организация на ВМРО.

Тя сподели наблюденията си от работата си като депутат и сигналите, които е получавала от граждани, за драстични нарушения по отношение на закрилата на правата на децата в полза на единия родител. Социалните служители заемат страна, което е недопустимо.

Това е поредният пример за липса на контрол върху работата на тези служби. Там трябва да работят професионално подготвени хора, каза Петрова. 

Доверието и в Агенцията за социално подпомагане, и в Държавната агенция за закрила на детето е подкопано, категорична е тя. 

Султанка Петрова коментира и конкретен случай, станал скандален в последните дни - с двама младежи от Афганистан, настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа в Широка лъка. Това по думите ѝ е сериозно нарушение. Ако се опираха на буквата на закона и правата на децата, то те не биваше да бъдат местени в различни социални заведения. Между 2000 и 2500 такива деца има в България, а държавата ни не е готова да отговори на тези предизвикателства, просто не е подготвена, каза председателят на НЖО.

Ако социалната политика е важна за държавата, то е настанало време да се разделим със статуквото и с хора, които уж работят в сферата, но страдат от всякаква чувствителност по темата, категорична е Петрова.

Тя спомена и за недопустими случаи, при които социални работници са карани да подписват доклади с непроверено и невярно съдържание и определи това като пълно пълен отказ от страна на държавата за контрол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар