вторник, 9 февруари 2016 г.

Здравната карта дава приоритет на грижата за майката и детето

Видео
Създаването на Национална здравна карта не се осъществи в продължение на 10 години, затова сега приветствам добрите намерения на здравния министър Петър Москов. В нея грижата за майчиното и детско здраве е приоритет, което е дългогодишна мисия на Женската организация на ВМРО.

Това заяви д-р Султанка Петрова, народен представител от Патриотичния фронт, член на здравната комисия към парламента и председател на Националната женска организация на ВМРО, в ефира на телевизия „България 24“.

Здравната карта представлява голям пакет с мерки и ангажимент, които трябва да се реализират, за да постигнем най-сетне висококачествена медицинска грижа. Анализите показват, че в национален мащаб има недостиг на лекари-специалисти, на медицински сестри, голяма част от които са акушери и педиатри, за което ВМРО също алармираше години наред. Чрез въвеждането на тази карта това ще се променя, обясни Петрова.

Ще можем по-добре да разпределим наличните ресурси - Националната здравно-осигурителна каса ще сключва договори по определени критерии с дадена болница, само когато тя може да осигури качествено и комплексно лечение на всеки един пациент. Именно заради такива промени можем да вярваме, че Здравната карта е добра стъпка за подобряване на здравното обслужване, категорична бе тя.

Целта на НЗК е да осигурим на гражданите качествена медицинска услуга и лесен достъп до българско здравеопазване, а не да трябва да се лекуваме в Турция или Македония, допълни Петрова.

Друг позитив според нея е, че в малките население места, където живеят предимно възрастни хора, ще се разпределят специалисти, които да се грижат за тях, а не както досега да трябва да пътуват до най-близката болница.

По отношение на недостига на кадри Петрова посочи, че вече са предприети мерки за задържане на студентите по медицина в България, като за целта държавата заплаща задължителната им специализация.

Според нея е важно лекарите в България непрекъснато да надграждат квалификациите си чрез продължаващо обучение, за да могат да гарантират качествени медицински грижи съобразно новите достижения на науката и технологиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар