петък, 5 февруари 2016 г.

Кампанията срещу МЗ е професионално подготвена

Злонамерени публикации в медиите доведоха до ескалиране на напрежение в обществото относно ваксините, внесени от Турция. Това бе една целенасочена, професионално подготвена кампания срещу Министерство на здравеопазването и правителството, като към момента изпълнява целите си.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от Патриотичния фронт, член на здравната комисия и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Нормално е всеки родител да се притесни от твърдения, че ваксините са незаконно дарение, че са отровни и опасни за децата. Тук бе и грешка на Министерство на здравеопазването, обърна се към министър Москов тя.

Ако своевременно бяхте изнесли публично информацията за процедурата, какво е наложило действията на МЗ, както се аргументирахте пред здравната комисия - дарените ваксини имат всички нужни сертификати за качество и безопасност, нямаше да стигнем дотук, категорична бе Петрова.

През последните години се наблюдават сериозни затруднения при осигуряването на ваксини от страна на държавата за провеждането на задължителния имунизационен календар. Причините за това са различни и започнаха  още  по време на правителството на Орешарски, като ескалираха през последната година, когато стана ясно, че кризата с ваксините отново е на дневен ред, припомни тя.

Депутатът от ВМРО призова ресорното министерство да успокои българските граждани, че риск за здравето на децата няма, а има административни пропуски и нарушени икономически интереси.

Пълен текст на изказването на народния представител:

Преди да коментираме как е осъществено дарението /бартера/ на ваксините от Турция, нужно е да си зададем въпроса защо се стигна до тук? През последните години се наблюдават сериозни затруднения, относно осигуряването на ваксини от страна на държавата за провеждането на задължителния имунизационен календар. Причините за това са различни и започнаха  още  по време на правителството на Орешарски, които за съжаление ескалираха и през второто правителство на г-н Борисов. Както се знае има само две компании регистрирани у нас за ваксините. В крайна сметка бяха осигурени ваксини едва през есента на 2014 г., които бяха в недостатъчно количество. Така през пролетта на 2015 г. стана ясно, че кризата с ваксините отново е на дневен ред.

Кампанията срещу Министерство на здравеопазването и правителството на г-н Борисов е професионално подготвена и до голяма степен изпълнява целите си. За това има вина и самото Министерство на здравеопазването, което не представи своевременно ясно и подробно обяснения за цялата процедура, а даде възможност на медиите да излизат с негативни и стряскащи квалификации.

При изслушването, което беше осъществено в здравната комисия, отговорът на г-н Москов е, че дарените ваксини имат всички нужни сертификати за качество и безопасност. Транспортирани и съхранявани съгласно изисквания и добрите производствени практики.

Нападки срещу Министър Москов са точно в тази насока, че тези ваксини са внесени и не разполагат с нужните  сертификати. Това обаче не означава, че произведените в Турция ваксини са опасни, нито това, че внасянето само по себе си е незаконно, както и че немогат да се ползват у нас. В същност дарението е по – правилно да се нарича бартер, тъй като в замяна ние сме дарили на турската страна ваксина срещу туберкулоза. Всичко, което се случва в момента, цели да злепостави министър Москов като според мен това е заложена бомба със закъснител още от времето на служебното правителство.

По информация около 90% от ваксините „Пентаксин“ са използвани за имунизации и до момента няма регистрирани съобщения за нежелани лекарствени реакции вследствие на тяхната употреба.

Относно дарените ваксини „Еувакс“ може да се отбележи, че те са разрешени от Световната здравна организация, което е показател, че няма риск за тяхното използване. Още повече, че до 2007 г. в България за нуждите на имунизационния календар е използвана именно тази ваксина. Изискванията на ЕС са малко по – завишени и поради това в момента тя неможе да се използва в страната ни, единствено и само при кризисни ситуации с разрешение от Световната здравна организация.

Трябва да успокоим българските граждани, че риск за здравето няма, има нарушени административни пропуски и нарушени икономически интереси, които доведоха до нагнетяване на обществено напрежение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар