петък, 5 февруари 2016 г.

Петрова пред здравната комисия: Не приемам анализ по доклади на БХК

Когато имаме работеща структура, каквито за центровете за психично здраве (ЦПЗ), нека да не се опитваме да я унищожим. Те се явяват като едно незаменимо звено, в което има възможност и да се върши профилактика, и лечение, и социални услуги и дейности.

Наистина има нужда от реформа, но нека да я направим след един задълбочен анализ, който да бъде базиран на конкретни данни.

Това заяви народният представител от Патриотичния фронт д-т Султанка Петрова по време на заседание на Комисията по здравеопазване към парламента, на която е член. Изказването бе по повод разглеждането на анализ на системата на психиатрично обслужване в България, изготвен от Национален център по обществено здраве и анализи.

Не мога да се съглася с настоящия анализ, базиран на статистика, на доклад на Българския хелзинкски комитет, на Плана за действие и реформа в психиатричната система от 2006 г., възрази тя.

Промените могат да се правят след задълбочен анализ на потребителите, на точни данни от Националната здравноосигурителна каса – вече имаме такива – от оценка на качеството на предоставената на място услуга, изброи Петрова.

Трябва да обърнем специално внимание на детската психиатрия. Такава имаме само на три места в България, което според мен е изключително недостатъчно. Тъй като съм изключително ангажирана с проблемите на децата, направих посещения в много градове, където има центрове за настаняване от семеен тип. За съжаление в по-голямата част от тези центрове няма медицински персонал. Попаднах в Центъра за настаняване от семеен тип в Плевен, където едно дете имаше изключително тежки психични проблеми и директорката сподели с мен, че една седмица не може да намери болница, където да бъде прието детето. В Плевен в болницата са отказали приема, защото няма детска психиатрия. Оттам директорката се обажда във Варна. От Варна ѝ казват, че нямат свободни места. Всъщност хората се чудят какво да правят, разказа Петрова.

Всички реформи трябва да бъдат единствено и само в полза на пациентите. В тази посока трябва и да работим – гарантиран достъп до нужните медицински грижи. Към момента функционира добра възможност да се допълват или да работят заедно както здравните, така и социалните услуги в сферата на психиатричната помощ в ЦПЗ, посочи депутатът от ВМРО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар